Pyszna alternatywa dla pieczywa. Definitywnie skończysz z suchymi kanapkami

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Wywodzą się z kuchni meksykańskiej, ale dania z tortilli zdążyły się już na dobre zadomowić w jadalniach polskich smakoszy. To znakomita alternatywa dla klasycznych kanapek, naleśników czy potraw obiadowych, których przyrządzenie niejednokrotnie trwa tylko kilka minut. Co można zrobić z tortilli? Wyciągamy garść przepisów z naszego notatnika kuchennego, by pokazać, że smaczne posiłki nie muszą być skomplikowane.

Tortilla ułatwi komponowanie różnorodnego menu
Tortilla ułatwi komponowanie różnorodnego menu123RF/PICSEL

Skąd się wzięła tortilla? Potrzeba matką wynalazku

Tortillę kojarzymy z kuchnią Meksyku i terenami Ameryki Centralnej. Choć dziś przyrządzamy je również z mąki pszennej, oryginalne receptury bazowały na kukurydzy. Powstanie tortilli nie było jednak wynikiem eksperymentów typowo kulinarnych. Przepis powstał przede wszystkim ze względów praktycznych.

W tym rejonie świata kukurydzy nie brakowało, ale problem stanowiło magazynowanie jej dużych ilości. Ziarna więc suszono, a następnie miażdżono, by w razie konieczności przyrządzenia posiłku zamienić je w płaskie placki.

Przepisy z tortillą są odpowiednie nawet dla początkujących szefów kuchni
Przepisy z tortillą są odpowiednie nawet dla początkujących szefów kuchni123RF/PICSEL

Tortilla to królowa szybkich dań

W sklepach spożywczych bez trudu możemy znaleźć gotowe tortille kukurydziane, pszenne czy pełnoziarniste. Okazują się wybawieniem, gdy nie mamy czasu na gotowanie, a jednak zależy nam na domowym jedzeniu. Pomysł na szybki lunch? Tortilla przychodzi z pomocą. Okazuje się jednak, że samodzielne zrobienie tortilli wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne.

Potrzebujesz na to konkretnego dowodu? Zapoznaj się z prostym przepisem na tortillę opublikowanym w serwisie TikTok przez użytkowniczkę Szamamama. Sama określa się mianem "królowej przepisów dla opornych". Jaki jest jej patent na tortillę?

  • Na stolnicę wysyp dwie szklanki mąki.
  • Dodaj do niej pół szklanki wrzątku, następnie wlej dwie łyżki oliwy lub roztopionego masła.
  • Ciasto zagniataj energicznie do momentu, aż powstanie jednolita masa.
  • W razie potrzeby możesz dodatkowo podsypać je mąką lub dodać odrobinę oliwy.
  • Podziel ciasto na małe kawałki i cienko rozwałkuj.
  • Każdy placek wrzuć na rozgrzaną patelnię i opiekaj z obu stron przez kilka minut. Gotowe!

Co można zrobić z tortilli? Zastąp nią kanapki

Pieczywo to podstawa twoich posiłków w porze śniadania i kolacji? Co prawda można je podawać na wiele różnych sposobów, ale każdy produkt w pewnym momencie się nudzi. By uniknąć monotonii w kuchni, kanapki zastąp tortillą.

Wypełnisz ją dowolnym farszem. Możesz bazować na kremowym serku z warzywami lub dodać grillowanego kurczaka. Warzywne pasty lub guacamole pasują jak ulał. W ten sposób przygotujesz tortillę do pracy lub wykorzystasz ją jako przekąskę do wzięcia na pieszą wędrówkę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Suchy chleb już nie odbierze ci apetytu.

Tortilla z serem i szynką to jeden z pomysłów na smaczne danie
Tortilla z serem i szynką to jeden z pomysłów na smaczne danie123RF/PICSEL

Przystawki z tortilli

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mączne placki zamienić w poczęstunek, który oczaruje podniebienia twoich gości podczas imprezy czy bardziej uroczystego przyjęcia. Na stole triumfy będą święcić roladki z tortilli.

Wybierz do nich dowolne składniki. Mogą być to pomidory, zielona sałata, szynka, plastry wędzonego łososia, ser, papryka, oliwki albo ogórki konserwowe. Opcji jest wiele. Każdą tortillę posmaruj w pierwszej kolejności mieszanką majonezu i musztardy albo serkiem śmietankowym. Ułóż warstwy wybranych składników i zawiń ciasno w rulon. Przed podaniem pokrój w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Ta przekąska z tortilli pierwsza zniknie z talerzy.

Roladki z tortilli to idealna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi
Roladki z tortilli to idealna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi123RF/PICSEL

Tortilla na obiad

Chcąc przygotować sycący posiłek z tortillą, możesz z powodzeniem sięgnąć do receptur kuchni meksykańskiej oraz Tex-Mex powstałej z połączenia przepisów typowych dla kulinariów meksykańskich i dań pochodzących z południowych terenów Stanów Zjednoczonych. Tortilla stanie się bazą treściwego burrito, quesadilli czy enchiladas.

By ułatwić poszukiwania smacznego przepisu, przestawiamy pomysł na farsz do tortilli z mięsem mielonym. Danie z podanej ilości składników wypełni brzuchy czterech osób.

  • 1 cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni wraz z dwiema łyżkami oleju.
  • Dorzuć 300 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego i smaż, często mieszając.
  • Fasolę i kukurydzę z puszki dokładnie odsącz i dodaj do mięsa na patelni.
  • Sięgnij po puszkę krojonych pomidorów. Dodaj je do reszty składników i zamieszaj. Na tym etapie możesz przyprawić danie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  • Wyłącz kuchenkę, a gdy danie nieco ostygnie, zwieńcz je startym żółtym serem i świeżą natką pietruszki. Jeśli chcesz zachować bardziej meksykański klimat, zamień ją na świeżą kolendrę.

Gotowy farsz nałóż na placki tortilli i zawiń jak naleśniki lub krokiety. Przed podaniem zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Możesz podgrzać je także na patelni grillowej.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas