Wodnista i niesmaczna. Popularny błąd, który rujnuje nawet najlepszą mizerię

Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?
Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?123RF/PICSEL

Z czego składa się mizeria?

  • cebulką dymką,
  • szczypiorkiem,
  • koperkiem,
  • pietruszką,
  • listkami mięty,
  • kolendrą,
  • cukinią,
  • sokiem z cytryny.

Co zrobić, żeby mizeria nie podeszła wodą?

Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste
Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste123RF/PICSEL

Jak zrobić i z czym podawać mizerię?

  • 400 g ogórków gruntowych,
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ½ pęczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 150 g gęstej śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Zaczynamy od dokładnego umycia, osuszenia i obrania ogórków gruntowych. Tak przygotowane warzywa kroimy w cienie plasterki lub półplasterki.
  2. W kolejnym kroku ogórki przekładamy do miski, doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na bok na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar zebranej wody.
  3. Następny etap polega na dodaniu do warzyw śmietany (z powodzeniem zastąpimy ją jogurtem naturalnym), soku z cytryny, posiekanego koperku oraz szczypiorku.
  4. Na samym końcu doprawiamy mizerię pieprzem według uznania, mieszamy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzoną mizerię podajemy do ulubionych dań mięsnych lub warzywnych. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsatPolsat