Wodnista i niesmaczna. Popularny błąd, który rujnuje nawet najlepszą mizerię
![Martyna Bednarczyk](https://i.iplsc.com/000J618C546KC26R-C416.webp)
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Sklepowe półki wypełnione dorodnymi ogórkami już na etapie zakupów pobudzają wyobraźnię kulinarną. Wystarczy kilka soczyście zielonych sztuk, by przygotować smakowitą mizerię. W wielu domach uważana jest za idealny dodatek do obiadu. Zanim jednak zabierzemy się za krojenie i doprawianie mizerii, sprawdźmy, jaki często powtarzany błąd może popsuć cały jej smak.
![Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?](https://i.iplsc.com/000J3HCFINT4338U-C322-F4.webp)
Spis treści:
Z czego składa się mizeria?
Pełnia sezonu wiosennego kusi widokiem targów i straganów wypełnionych dorodnymi owocami i warzywami. To najlepszy moment na wprowadzenie ich do domowej kuchni. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych dodatków obiadowych jest mizeria. Zajadają się nią nie tylko dzieci, ale także dorośli. W wersji podstawowej składa się ze świeżych ogórków oraz śmietany. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco poszaleć z dodatkami. Ciekawym pomysłem będzie podbicie smaku mizerii:
- cebulką dymką,
- szczypiorkiem,
- koperkiem,
- pietruszką,
- listkami mięty,
- kolendrą,
- cukinią,
- sokiem z cytryny.
Co zrobić, żeby mizeria nie podeszła wodą?
Podstawowy przepis na mizerię jest wyjątkowo prosty i poradzą sobie z nim nie tylko osoby o sporym doświadczeniu kulinarnym, ale także początkujący. Okazuje się jednak, że nawet w tak banalnej recepturze można łatwo popełnić błąd, który nie tylko zepsuje smak, ale także konsystencję dodatku obiadowego. Wystarczy namieszać w kolejności łączenia składników, a zamiast pysznej przekąski otrzymamy niechciany klops. W większości domów pierwszym krokiem w przygotowaniu mizerii jest obranie i pokrojenie ogórków na plasterki. Z tym etapem radzimy sobie bez problemu.
![Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste](https://i.iplsc.com/000J2N2EWY6X641S-C322-F4.webp)
Schody zaczynają się w kolejnym. Dla wielu naturalną koleją rzeczy jest dodanie do ogórków śmietany oraz doprawienie ich solą i pieprzem. Na tym właśnie polega błąd. Świeże ogórki w dużej mierze składają się z wody. Po kontakcie z solą puszczą jej jeszcze więcej i mocno rozwodnią sałatkę. Zanim wymieszamy je ze śmietaną i pozostałymi składnikami, zacznijmy od obsypania ogórków solą i dajmy im poleżeć kilka minut. Po tym czasie odciśnijmy nadmiar wody i dopiero połączmy ze śmietaną. Dobrym pomysłem będzie też dodanie nabiału tuż przed samym podaniem mizerii.
Jak zrobić i z czym podawać mizerię?
Uniwersalny smak mizerii sprawia, że idealnie komponuje się z mniej wyrazistymi potrawami, a także doskonale łagodzi pikantność serwowanych dań. Doskonale smakują z nią swojskie mięsa, takie jak kotlet schabowy, mielony lub panierowany filet z kurczaka. Bez trudu połączymy mizerię z roladkami, aromatyczną karkówką z grilla, a także przepisami bezmięsnymi. Mizerię z ogórków możemy przygotować do kotletów jajecznych lub burgerów warzywnych.
Składniki na mizerię
- 400 g ogórków gruntowych,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- ½ pęczka posiekanego koperku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 150 g gęstej śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie mizerii
- Zaczynamy od dokładnego umycia, osuszenia i obrania ogórków gruntowych. Tak przygotowane warzywa kroimy w cienie plasterki lub półplasterki.
- W kolejnym kroku ogórki przekładamy do miski, doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na bok na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar zebranej wody.
- Następny etap polega na dodaniu do warzyw śmietany (z powodzeniem zastąpimy ją jogurtem naturalnym), soku z cytryny, posiekanego koperku oraz szczypiorku.
- Na samym końcu doprawiamy mizerię pieprzem według uznania, mieszamy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzoną mizerię podajemy do ulubionych dań mięsnych lub warzywnych. Smacznego!
Sprawdź również: