Wodnista i niesmaczna. Popularny błąd, który rujnuje nawet najlepszą mizerię

Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?
Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?123RF/PICSEL

Z czego składa się mizeria?

Zobacz również:

    • cebulką dymką,
    • szczypiorkiem,
    • koperkiem,
    • pietruszką,
    • listkami mięty,
    • kolendrą,
    • cukinią,
    • sokiem z cytryny.

    Co zrobić, żeby mizeria nie podeszła wodą?

    Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste
    Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste123RF/PICSEL

    Jak zrobić i z czym podawać mizerię?

    • 400 g ogórków gruntowych,
    • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
    • ½ pęczka posiekanego koperku,
    • 2 łyżeczki soku z cytryny,
    • 150 g gęstej śmietany 18%,
    • sól i pieprz do smaku.
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia, osuszenia i obrania ogórków gruntowych. Tak przygotowane warzywa kroimy w cienie plasterki lub półplasterki.
    2. W kolejnym kroku ogórki przekładamy do miski, doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na bok na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar zebranej wody.
    3. Następny etap polega na dodaniu do warzyw śmietany (z powodzeniem zastąpimy ją jogurtem naturalnym), soku z cytryny, posiekanego koperku oraz szczypiorku.
    4. Na samym końcu doprawiamy mizerię pieprzem według uznania, mieszamy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzoną mizerię podajemy do ulubionych dań mięsnych lub warzywnych. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsatPolsat