Idealnie kremowa i wyjątkowa w smaku. Przepis na zupę z cukinii z notatnika Ewy Wachowicz

Jak przygotować zupę z cukinii? Podpowiada Ewa Wachowicz
Jak przygotować zupę z cukinii? Podpowiada Ewa Wachowicz archiwum prywatne

Właściwości cukinii - dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

Zobacz również:

    • potas
    • magnez
    • żelazo
    • witaminy z grupy B
    • witaminy A, C i K
    "Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczePOLSAT GOInteria.tv
    Cukinia jest źródłem m.in. kwasu foliowego
    Cukinia jest źródłem m.in. kwasu foliowego123RF/PICSEL

    Zupa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz 

    • 6 młodych cukinii
    • 1 ziemniak
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • 1½ l - bulionu jarzynowego
    • 3 ząbki - czosnku
    • bryndza podhalańska
    • mięta
    • sól
    • pieprz biały
    Zupa z cukinii idealnie nada się jako pomysł na obiad
    Zupa z cukinii idealnie nada się jako pomysł na obiad123RF/PICSEL
    1. Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
    2. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
    3. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
    4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę - tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
    5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.
    Ewa Wachowicz: Mogłam układać diety w szpitaluNewseria Lifestyle/informacja prasowa