Reklama

Idealnie kremowa i wyjątkowa w smaku. Przepis na zupę z cukinii z notatnika Ewy Wachowicz

Masz w domu cukinię i zastanawiasz się, co z niej zrobić? Leczo, pasztet, może sałatkę. A co powiesz na zupę z cukinii? Warzywo to często gości w kuchni Ewy Wachowicz, prowadzącej program "Ewa Gotuje". Znana restauratorka zdradza krok po kroku, jak przygotować taką pyszną, kremową zupę.

Właściwości cukinii - dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

Cukinia posiada wiele właściwości zdrowotnych. To warzywo z rodziny dyniowatych bogate jest w witaminy i składniki mineralne, jak: 

  • potas
  • magnez
  • żelazo
  • witaminy z grupy B
  • witaminy A, C i K

Cukinia jest także cennym źródłem m.in. kwasu foliowego. Dietetycy podkreślają także jej niską wartość kaloryczną  - 100 gramów cukinii to tylko 17 kalorii. Cukinia ma też niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna. Ważne jest też to, że zaliczana jest do tych warzyw, które nie zatrzymują w sobie metali ciężkich. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma cukinia? Związki zasadowe, które są w niej zawarte, mają korzystny wpływ przede wszystkim na proces trawienia. Mało tego działają także odkwaszająco i pomagają przy chorobach wątroby. 

Reklama

Chociaż cukinię możemy dostać w sklepach praktycznie przez cały rok, to najświeższa i najsmaczniejsza jest ta, która pojawia się w drugiej połowie lata. Sezon na cukinie rozpoczyna się  właśnie w sierpniu i trwa do końca lata. 

Z warzywa można przygotować wiele ciekawych dań i przystawek. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Warto też wypróbować zupę z cukinii. Ciekawym przepisem na nią podzieliła się Ewa Wachowicz. 

Zupa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz 

Składniki na zupę z cukinii:

  • 6 młodych cukinii
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1½ l - bulionu jarzynowego
  • 3 ząbki - czosnku
  • bryndza podhalańska
  • mięta
  • sól
  • pieprz biały

Zupa z cukinii - przygotowanie:

  1. Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
  4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę - tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.

Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na:

Zobacz również: 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama