Idealnie kremowa i wyjątkowa w smaku. Przepis na zupę z cukinii z notatnika Ewy Wachowicz

Jak przygotować zupę z cukinii? Podpowiada Ewa Wachowicz
Jak przygotować zupę z cukinii? Podpowiada Ewa Wachowicz archiwum prywatne

Właściwości cukinii - dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

  • potas
  • magnez
  • żelazo
  • witaminy z grupy B
  • witaminy A, C i K
"Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczePOLSAT GOInteria.tv
Cukinia jest źródłem m.in. kwasu foliowego
Cukinia jest źródłem m.in. kwasu foliowego123RF/PICSEL

Zupa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz 

  • 6 młodych cukinii
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1½ l - bulionu jarzynowego
  • 3 ząbki - czosnku
  • bryndza podhalańska
  • mięta
  • sól
  • pieprz biały
Zupa z cukinii idealnie nada się jako pomysł na obiad
Zupa z cukinii idealnie nada się jako pomysł na obiad123RF/PICSEL
  1. Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
  4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę - tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.
Ewa Wachowicz: Mogłam układać diety w szpitaluNewseria Lifestyle/informacja prasowa