Wariacja na temat kurczaka. Znika z talerza w pięć minut
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Domownicy kręcą nosem, kiedy na stole znów pojawił się kurczak? Cóż, nie zawsze powtarzanie kulinarnych scenariuszy jest dobrym pomysłem, ale kiedy nas męczy grymaszenie przy stole, to warto wprowadzić jakieś kulinarne innowacje podczas przygotowywania obiadu. Warto spróbować zaserwować szarpanego kurczaka, czyli łatwiejszą i mniej czasochłonna wersja szarpanej wieprzowiny, która sprawdzi się nie tylko na obiad. W takim razie, warto zakasać rękawy i wziąć się do pracy.
Szarpany kurczak: Na obiad i nie tylko
Szarpany kurczak to modyfikacja przepisu na szarpaną wieprzowinę, która znana na świecie jest jako pulled pork. Oryginalne przepis jest niezwykle czasochłonny, ponieważ pieczenie w niskiej temperaturze mięso trwa nawet 12 godzin. Na szczęście, przygotowanie szarpanego kurczaka jest o wiele mniej czasochłonne, ponieważ wystarczy tylko godzina, a dodatkowo nie wymaga naszego zaangażowania. Zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne czynności albo po prostu odpoczynek po ciężkim dniu. Zaletą takiego dania jest fakt, że jest miękki, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Zatem, jak przygotować szarpanego kurczaka? To pestka!
Szarpany kurczak: Przepis
Zanim zabierzemy się za przygotowanie szarpanego kurczaka, najpierw trzeba przygotować najpotrzebniejsze rzeczy. Warto również pamiętać o odpowiednim naczyniu, w którym będziemy przyrządzać mięso. Musi być ono raczej małe, ale na tyle duże, aby piersi z kurczaka się w nim zmieściły.
Szarpany kurczak. Składniki:
- pierś z kurczaka - 400 g,
- sok z cytryny - dwie łyżki,
- woda - pół szklanki,
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, papryka ostra, tabasco lub sriracha.
Pierś z kurczaka należy umyć oraz ewentualnie oczyścić z ewentualnych chrząstek lub kości. W szklance z wodą wymieszać pozostałe składniki: sok z cytryny oraz przyprawy: nie więcej niż pół łyżeczki z każdej. Kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy powstałą mieszanką, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Najpierw ustawiamy średnią moc palnika, ale gdy płyny zaczną wrzeć, zmieniamy na najmniejszy i gotujemy przez 50 minut, nie odchylając przykrywki.
Po upłynięciu czasu duszenia mięso wyciągamy na talerz i za pomocą dwóch widelców rozszarpujemy na mniejsze, ale podłużne kawałki. Gotowe!
Z czym podawać szarpanego kurczaka?
Szarpany kurczak może być serwowany na tysiące sposobów: ogranicza nas tylko inwencja. Może być spożywany na gorąco, razem w powstałym sosie z dodatkiem makaronu albo starych poczciwych ziemniaków z towarzystwem ogróka małosolnego.
Szarpany kurczak jednak może być również spozywany po ostudzeniu. W takiej wersji będzie idealny do kanapek, domowych burgerów albo jakow wkładka do imprezowej sałatki.
Polecamy: