Reklama

Reklama

Pyszne kartoflanki

Pożywne i sycące. Rozgrzeją w chłodne dni.

Kremowa z pieczonymi jabłkami

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 parówki
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania

1. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprósz solą i majerankiem. Piecz przez 20 minut w temp. 180 st. 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dolej sok oraz bulion. Gotuj ok. 20 minut. 

3. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodaj jabłka. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojonymi w plasterki parówkami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje