Pyszne kartoflanki
Pożywne i sycące. Rozgrzeją w chłodne dni.

Kremowa z pieczonymi jabłkami
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 50 ml soku jabłkowego
- 3 jabłka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oliwy
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 3 parówki
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania
1. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprósz solą i majerankiem. Piecz przez 20 minut w temp. 180 st. 2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dolej sok oraz bulion. Gotuj ok. 20 minut. 3. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodaj jabłka. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojonymi w plasterki parówkami.

Aksamitna z paseczkami bekonu
Składniki
- 6 ziemniaków
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 1 pietruszka
- kawałek (10 dag) selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 2 małe pory
- 15 dag bekonu w plasterkach
- 1 szkl. śmietany 12 proc.,
- 2 dymki
- 6 łyżek startego żółtego sera
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek oczyść z łupinek, posiekaj, usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Zalej bulionem i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Pory oczyść, pokrój i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. 2. Bekon potnij w paski, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę zmiksuj. Połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Podgrzej. Rozlej do kokilek. Posyp bekonem, serem i posiekanymi dymkami.

Gospodarska z mięsem mielonym
Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 kostki bulionowe
- 2 surowe kiełbaski (ok. 30 dag)
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki posiekanej natki
- mielony imbir
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz. Warzywa pokrój w kostkę. Przełóż do garnka. Wlej 6 szkl. wrzącej wody. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela. Dodaj kostki bulionowe. Gotuj 30 min. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. zeszklij na 4 łyżkach oleju. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Zasmażkę wlej do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. 2. Rozgrzej resztę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyciśnij mięsną masę z kiełbasek. Mieszając, smaż, aż się zrumieni. Gotową zupę przelej do talerzy. Posyp mięsem oraz natką.

Drobiowa przyprawiona curry
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
- 2 łyżki masła
- 8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 szkl. mleka
- sól, pieprz
- mielony imbir
Sposób przygotowania
1. Udka umyj, włóż do garnka. Zalej je 6 szkl. wody. Posól i zagotuj, zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Oprósz je curry. Zasmaż, dodaj do wywaru. 2. Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj jeszcze 15 minut. Wyjmij mięso. Dolej mleko. Ponownie zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. 3. Oddziel mięso od skóry i kości, pokrój je na kawałeczki. Kurczaka wrzuć do zupy. Rozlej ją do kokilek. Udekoruj według uznania.