Pyszne kartoflanki
Pożywne i sycące. Rozgrzeją w chłodne dni.
Kremowa z pieczonymi jabłkami
Sposób przygotowania
1. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprósz solą i majerankiem. Piecz przez 20 minut w temp. 180 st.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dolej sok oraz bulion. Gotuj ok. 20 minut.
3. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodaj jabłka. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojonymi w plasterki parówkami.
Aksamitna z paseczkami bekonu
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek oczyść z łupinek, posiekaj, usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Zalej bulionem i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Pory oczyść, pokrój i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.
2. Bekon potnij w paski, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę zmiksuj. Połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Podgrzej. Rozlej do kokilek. Posyp bekonem, serem i posiekanymi dymkami.
Gospodarska z mięsem mielonym
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz. Warzywa pokrój w kostkę. Przełóż do garnka. Wlej 6 szkl. wrzącej wody. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela. Dodaj kostki bulionowe. Gotuj 30 min. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. zeszklij na 4 łyżkach oleju. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Zasmażkę wlej do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i imbirem.
2. Rozgrzej resztę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyciśnij mięsną masę z kiełbasek. Mieszając, smaż, aż się zrumieni. Gotową zupę przelej do talerzy. Posyp mięsem oraz natką.
Drobiowa przyprawiona curry
Sposób przygotowania
1. Udka umyj, włóż do garnka. Zalej je 6 szkl. wody. Posól i zagotuj, zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Oprósz je curry. Zasmaż, dodaj do wywaru.
2. Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj jeszcze 15 minut. Wyjmij mięso. Dolej mleko. Ponownie zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i imbirem.
3. Oddziel mięso od skóry i kości, pokrój je na kawałeczki. Kurczaka wrzuć do zupy. Rozlej ją do kokilek. Udekoruj według uznania.