Pyszne kartoflanki

Pożywne i sycące. Rozgrzeją w chłodne dni.

Krem z parówkami
Krem z parówkami123RF/PICSEL

Kremowa z pieczonymi jabłkami

Sposób przygotowania

1. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprósz solą i majerankiem. Piecz przez 20 minut w temp. 180 st. 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dolej sok oraz bulion. Gotuj ok. 20 minut. 

3. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodaj jabłka. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojonymi w plasterki parówkami.  

Zupa z bekonem
Zupa z bekonem123RF/PICSEL

Aksamitna z paseczkami bekonu

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek oczyść z łupinek, posiekaj, usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Zalej bulionem i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Pory oczyść, pokrój i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. 

2. Bekon potnij w paski, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę zmiksuj. Połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Podgrzej. Rozlej do kokilek. Posyp bekonem, serem i posiekanymi dymkami.

Zupa z mięsem
Zupa z mięsem123RF/PICSEL

Gospodarska z mięsem mielonym

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz. Warzywa pokrój w kostkę. Przełóż do garnka. Wlej 6 szkl. wrzącej wody. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela. Dodaj kostki bulionowe. Gotuj 30 min. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. zeszklij na 4 łyżkach oleju. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Zasmażkę wlej do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. 

2. Rozgrzej resztę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyciśnij mięsną masę z kiełbasek. Mieszając, smaż, aż się zrumieni. Gotową zupę przelej do talerzy. Posyp mięsem oraz natką.

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Curry z drobiem
Curry z drobiem123RF/PICSEL

Drobiowa przyprawiona curry

Sposób przygotowania

1. Udka umyj, włóż do garnka. Zalej je 6 szkl. wody. Posól i zagotuj, zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Oprósz je curry. Zasmaż, dodaj do wywaru. 

2. Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj jeszcze 15 minut. Wyjmij mięso. Dolej mleko. Ponownie zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. 

3. Oddziel mięso od skóry i kości, pokrój je na kawałeczki. Kurczaka wrzuć do zupy. Rozlej ją do kokilek. Udekoruj według uznania.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas