Pyszne posiłki na cały tydzień

Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!

Pieczone warzywa
Pieczone warzywa123RF/PICSEL

Pieczone warzywa

1. Ziemniaki opłucz, obierz, pokrój w ósemki. Na dno żaroodpornego naczynia wlej oliwę, wrzuć ziemniaki i dobrze wymieszaj. 

2. Dodaj pokrojone papryki, cebule, cukinię, papryczkę chilli, całe pomidory, ząbki czosnku oraz ugotowaną fasolkę szparagową. Posyp solą, pieprzem, imbirem i wiórkami masła. 

3. Piecz godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówkami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.  

Tosty z jajkiem
Tosty z jajkiem 123RF/PICSEL

Tosty na drugie śniadanie

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Cztery kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem, ułóż na każdym jajko, po 2 plasterki szynki, żółtego sera, osuszone listki sałaty, plastry ogórka, pomidorów i papryki. Posyp solą i pieprzem. Zepnij wykałaczkami. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 160°C. Na blasze ułóż tosty, zapiekaj około 15 minut. 

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. 

2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. 

3. Sałaty wrzuć do miski. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem.

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką123RF/PICSEL

Schab ze śliwkami i rodzynkami

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz, przypraw. 

2. W schabie wytnij ostrym nożem duży otwór. Włóż do niego plasterki słoniny oraz osączone śliwki i rodzynki. Umieść mięso w garnku, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj 20 minut na małym ogniu lub piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temp. 180°C. 

Pierożki z mięsem
Pierożki z mięsem123RF/PICSEL

Pielmieni

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, wymieszaj. Wlej zimną wodę, wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Odstaw na pół godziny, przykryte ściereczką. Rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. 

2. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym lub baranim, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw. 

3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.  

Brukselka z kaszą i żurawiną
Brukselka z kaszą i żurawiną123RF/PICSEL

Brukselka z żurawiną

Sposób przygotowania

1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej oliwą. 

2. Żurawinę i rodzynki zalej 1/2 szklanki wrzącej wody, odstaw na 10 minut. Skrop octem balsamicznym, oliwą, dodaj miód, sól, pieprz, szczyptę chilli i wiśnie. Duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zrobi się gęsty. 

3. Brukselkę ułóż na półmisku, polej sosem żurawinowo-rodzynkowym. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs. 

Cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem123RF/PICSEL

Cannelloni ze szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek i boczek. Dodaj szpinak, przypraw. Ostudź, wymieszaj z ricottą, gorgonzolą i jajkiem. Makaron wrzuć na chwilę do wrzątku. Wyjmij. Zrób sos: na gorące masło wsyp mąkę, usmaż, zalej mlekiem. 

2. Makaron napełniaj farszem, zalej sosem, posyp startą mozzarellą i piecz pod przykryciem 35 minut w temp. 180°C.  

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas