Pyszne posiłki na cały tydzień
Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!
Pieczone warzywa
1. Ziemniaki opłucz, obierz, pokrój w ósemki. Na dno żaroodpornego naczynia wlej oliwę, wrzuć ziemniaki i dobrze wymieszaj.
2. Dodaj pokrojone papryki, cebule, cukinię, papryczkę chilli, całe pomidory, ząbki czosnku oraz ugotowaną fasolkę szparagową. Posyp solą, pieprzem, imbirem i wiórkami masła.
3. Piecz godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówkami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.
Tosty na drugie śniadanie
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Cztery kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem, ułóż na każdym jajko, po 2 plasterki szynki, żółtego sera, osuszone listki sałaty, plastry ogórka, pomidorów i papryki. Posyp solą i pieprzem. Zepnij wykałaczkami.
2. Piekarnik rozgrzej do temp. 160°C. Na blasze ułóż tosty, zapiekaj około 15 minut.
Placki ziemniaczane
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej.
2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym.
3. Sałaty wrzuć do miski. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem.
Schab ze śliwkami i rodzynkami
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz, przypraw.
2. W schabie wytnij ostrym nożem duży otwór. Włóż do niego plasterki słoniny oraz osączone śliwki i rodzynki. Umieść mięso w garnku, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj 20 minut na małym ogniu lub piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temp. 180°C.
Pielmieni
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, wymieszaj. Wlej zimną wodę, wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Odstaw na pół godziny, przykryte ściereczką. Rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka.
2. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym lub baranim, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw.
3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.
Brukselka z żurawiną
Sposób przygotowania
1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej oliwą.
2. Żurawinę i rodzynki zalej 1/2 szklanki wrzącej wody, odstaw na 10 minut. Skrop octem balsamicznym, oliwą, dodaj miód, sól, pieprz, szczyptę chilli i wiśnie. Duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zrobi się gęsty.
3. Brukselkę ułóż na półmisku, polej sosem żurawinowo-rodzynkowym. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs.
Cannelloni ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek i boczek. Dodaj szpinak, przypraw. Ostudź, wymieszaj z ricottą, gorgonzolą i jajkiem. Makaron wrzuć na chwilę do wrzątku. Wyjmij. Zrób sos: na gorące masło wsyp mąkę, usmaż, zalej mlekiem.
2. Makaron napełniaj farszem, zalej sosem, posyp startą mozzarellą i piecz pod przykryciem 35 minut w temp. 180°C.