Reklama

Reklama

Pyszne posiłki na cały tydzień

Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!

Pieczone warzywa

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 4 czerwone cebule
  • • 4 ząbki czosnku
  • cukinia
  • garść fasoli szparagowej
  • szczypta startego na tarce imbiru
  • • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

1. Ziemniaki opłucz, obierz, pokrój w ósemki. Na dno żaroodpornego naczynia wlej oliwę, wrzuć ziemniaki i dobrze wymieszaj. 

2. Dodaj pokrojone papryki, cebule, cukinię, papryczkę chilli, całe pomidory, ząbki czosnku oraz ugotowaną fasolkę szparagową. Posyp solą, pieprzem, imbirem i wiórkami masła. 

3. Piecz godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówkami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.  

Tosty na drugie śniadanie

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera gouda
  • 4 jajka
  • liście sałaty
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • ogórek
  • masło
  • grubo mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Cztery kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem, ułóż na każdym jajko, po 2 plasterki szynki, żółtego sera, osuszone listki sałaty, plastry ogórka, pomidorów i papryki. Posyp solą i pieprzem. Zepnij wykałaczkami. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 160°C. Na blasze ułóż tosty, zapiekaj około 15 minut. 

Reklama

Placki ziemniaczane

Składniki

  • 1,3 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej
  • mieszanka sałat
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. 

2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. 

3. Sałaty wrzuć do miski. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem.

Schab ze śliwkami i rodzynkami

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • plastry paprykowej słoniny

Składniki - zalewa

  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren owocu ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • przyprawa do wieprzowiny
  • czosnek granulowany

Składniki - dodatki

  • 20 dag suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz, przypraw. 

2. W schabie wytnij ostrym nożem duży otwór. Włóż do niego plasterki słoniny oraz osączone śliwki i rodzynki. Umieść mięso w garnku, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj 20 minut na małym ogniu lub piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temp. 180°C. 

Pielmieni

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżka masła

Składniki - farsz

  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag mięsa mielonego jagnięcego lub baraniego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, wymieszaj. Wlej zimną wodę, wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Odstaw na pół godziny, przykryte ściereczką. Rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. 

2. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym lub baranim, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw. 

3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.  

Brukselka z żurawiną

Składniki

  • 1/2 kg brukselki
  • 30 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni
  • (mogą być wyjęte z nalewki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka łyżeczek oliwy
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania

1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej oliwą. 

2. Żurawinę i rodzynki zalej 1/2 szklanki wrzącej wody, odstaw na 10 minut. Skrop octem balsamicznym, oliwą, dodaj miód, sól, pieprz, szczyptę chilli i wiśnie. Duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zrobi się gęsty. 

3. Brukselkę ułóż na półmisku, polej sosem żurawinowo-rodzynkowym. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs. 

Cannelloni ze szpinakiem

Składniki

  • makaron cannelloni
  • 50 dag szpinaku
  • 15 dag sera ricotta
  • 5 dag sera gorgonzola
  • kulka mozzarelli
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania

1. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek i boczek. Dodaj szpinak, przypraw. Ostudź, wymieszaj z ricottą, gorgonzolą i jajkiem. Makaron wrzuć na chwilę do wrzątku. Wyjmij. Zrób sos: na gorące masło wsyp mąkę, usmaż, zalej mlekiem. 

2. Makaron napełniaj farszem, zalej sosem, posyp startą mozzarellą i piecz pod przykryciem 35 minut w temp. 180°C.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje