Pyszne posiłki na cały tydzień
Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!

Pieczone warzywa
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 4 czerwone cebule
- • 4 ząbki czosnku
- cukinia
- garść fasoli szparagowej
- szczypta startego na tarce imbiru
- • 3 łyżki oliwy
- 1/3 papryczki chilli
- sól
- pieprz
- łyżka masła
1. Ziemniaki opłucz, obierz, pokrój w ósemki. Na dno żaroodpornego naczynia wlej oliwę, wrzuć ziemniaki i dobrze wymieszaj. 2. Dodaj pokrojone papryki, cebule, cukinię, papryczkę chilli, całe pomidory, ząbki czosnku oraz ugotowaną fasolkę szparagową. Posyp solą, pieprzem, imbirem i wiórkami masła. 3. Piecz godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówkami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.

Tosty na drugie śniadanie
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera gouda
- 4 jajka
- liście sałaty
- 2 pomidory
- czerwona papryka
- ogórek
- masło
- grubo mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Cztery kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem, ułóż na każdym jajko, po 2 plasterki szynki, żółtego sera, osuszone listki sałaty, plastry ogórka, pomidorów i papryki. Posyp solą i pieprzem. Zepnij wykałaczkami. 2. Piekarnik rozgrzej do temp. 160°C. Na blasze ułóż tosty, zapiekaj około 15 minut.

Placki ziemniaczane
Składniki
- 1,3 kg ziemniaków
- jajko
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- cebula
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- olej
- mieszanka sałat
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta cukru
- łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. 2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. 3. Sałaty wrzuć do miski. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem.

Schab ze śliwkami i rodzynkami
Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- plastry paprykowej słoniny
- zalewa
- kilka łyżek oleju
- sól
- pieprz
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren owocu ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- przyprawa do wieprzowiny
- czosnek granulowany
- dodatki
- 20 dag suszonych śliwek
- 10 dag rodzynek
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz, przypraw. 2. W schabie wytnij ostrym nożem duży otwór. Włóż do niego plasterki słoniny oraz osączone śliwki i rodzynki. Umieść mięso w garnku, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj 20 minut na małym ogniu lub piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temp. 180°C.

Pielmieni
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- łyżka masła
- farsz
- 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 20 dag mięsa mielonego jagnięcego lub baraniego
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- szczypior
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, wymieszaj. Wlej zimną wodę, wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Odstaw na pół godziny, przykryte ściereczką. Rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. 2. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym lub baranim, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw. 3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.

Brukselka z żurawiną
Składniki
- 1/2 kg brukselki
- 30 dag suszonej żurawiny
- 10 dag rodzynek
- 1/2 szklanki suszonych wiśni
- (mogą być wyjęte z nalewki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka łyżeczek oliwy
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
- łyżka miodu
Sposób przygotowania
1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej oliwą. 2. Żurawinę i rodzynki zalej 1/2 szklanki wrzącej wody, odstaw na 10 minut. Skrop octem balsamicznym, oliwą, dodaj miód, sól, pieprz, szczyptę chilli i wiśnie. Duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zrobi się gęsty. 3. Brukselkę ułóż na półmisku, polej sosem żurawinowo-rodzynkowym. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs.

Cannelloni ze szpinakiem
Składniki
- makaron cannelloni
- 50 dag szpinaku
- 15 dag sera ricotta
- 5 dag sera gorgonzola
- kulka mozzarelli
- jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- 15 dag boczku wędzonego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania
1. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek i boczek. Dodaj szpinak, przypraw. Ostudź, wymieszaj z ricottą, gorgonzolą i jajkiem. Makaron wrzuć na chwilę do wrzątku. Wyjmij. Zrób sos: na gorące masło wsyp mąkę, usmaż, zalej mlekiem. 2. Makaron napełniaj farszem, zalej sosem, posyp startą mozzarellą i piecz pod przykryciem 35 minut w temp. 180°C.