Pyszne sałatki na lepszą odporność
Idealne na wiosnę! Nie tylko zadbają o sylwetkę ale też dodadzą energii i wzmocnią odporność.

Jajka poché
Składniki
- 3/4 szkl. soczewicy żółtej lub czerwonej
- 10 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
- 4 jajka
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- ew. garść listków świeżych ziół: bazylii, majeranku, tymianku
- 1 chili
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Chili oczyść z pestek. Soczewicę opłucz, wsyp do garnka, zalej 1 szkl. wody. Dołóż chili i curry. Gotuj bez przykrycia 7 minut, dodaj sól i gotuj 10 minut, ew. dolewając trochę wody. Wyjmij chili. 2. Por opłucz. Pokrój na talarki, przelej najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, osącz. Zrób sos: olej połącz ze szczyptą soli i pieprzu oraz resztą składników. Ubij trzepaczką na jednolitą masę. 3. Na patelni upraż słonecznik, przesyp na talerzyk. Na patelni ułóż plasterki boczku, zrumień, przełóż na ręcznik papierowy. Soczewicę wymieszaj z porem i sosem. Na tym ułóż boczek. 4. Zagotuj 2 szkl. wody z octem. Jajko wbij do filiżanki, w wodzie zrób łyżką wir i wlej jajko. Gotuj 4 min, wyjmij. Tak samo ugotuj resztę jajek. Ułóż na sałatce, posyp słonecznikiem i zieleniną.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Paprykowa pieczonka
Składniki
- 4 kolorowe papryki
- 1 szkl. ciemnych oliwek
- 4 łyżki małych kaparów
- ew. kilka dużych kaparów;
- marynata
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- sól
- czarny pieprz
- sos
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- mielony imbir, pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki (może być mrożona) albo 2 łyżki gotowego pesto pietruszkowego (ew. bazyliowego)
Sposób przygotowania
1. Marynata: czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z oliwą, ziołami, sokiem wyciśniętym z cytryny, niewielką szczyptą soli i sporą szczyptą pieprzu. 2. Papryki umyj, rozetnij na połówki i oczyść z pestek. Warzywa rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj marynatą i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wsuń blaszkę z paprykami. Piecz 25 minut i odwróć warzywa na drugą stronę. Piecz 15 minut, aż się przyrumienią na brzegach. Gdy przestygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój w grubsze paski. Oliwki i kapary osącz z zalewy, wymieszaj z paprykami. Przełóż na półmisek. 3. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym i natką, przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Polej nim składniki sałatki, lekko przemieszaj. Jeśli masz w swoich zapasach marynowaną cieciorkę, także możesz dodać ją do pieczonej papryki - sałatka będzie bardziej pożywna i sycąca.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Muszelki z cieciorką
Składniki
- 1/2 szkl. suchej cieciorki
- 20 dag makaronu razowego muszelki
- kilkanaście małych pomidorków (mogą być kiszone albo marynowane)
- 1/2 żółtej papryki (może być marynowana)
- ew. 1/2 bakłażana
- ew. świeże listki bazylii
- sól
- sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ostrej papryczki (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chili)
- 1/4 jabłka
- 1/2 cytryny
- szczypta brązowego cukru
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Dzień wcześniej przepłucz cieciorkę zimną wodą. Zalej ją czystą wodą (3 cm ponad poziom ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki. Zrób sos: papryczkę umyj i oczyść z pestek. Jabłko obierz, oczyść i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wymieszaj z papryczką, cukrem i dużą szczyptą pieprzu. Jeśli masz pod ręką, możesz też dodać kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii. Zalej oliwą, zmiksuj w blenderze. Sos przypraw do smaku solą, przełóż do słoiczka, zakręć go i schowaj do lodówki na noc. 2. Cieciorkę odcedź, zalej 1 i 1/2 szkl. zimnej wody, gotuj ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie - nie może być rozgotowany! Odcedź go, przelej zimną wodą i ew. wymieszaj z 1 łyżką oliwy. 3. Jeśli używasz bakłażana, umyj go i pokrój w kostkę. Zgrilluj na suchej patelni, domieszaj 1 łyżkę sosu. Pomidorki i paprykę umyj, pokrój. Warzywa połącz z cieciorką i makaronem, chłodź przez 30 minut. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj. Ew. posyp bazylią.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Kolorowy bukiet z kaszą
Składniki
- 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej, bulgur albo jaglanej
- 1 opakowanie włoskiej lub węgierskiej mrożonki warzywnej (np. z pomidorami, papryką, cebulą, marchewką, zieloną fasolką)
- 5-6 łyżek zielonego groszku z puszki
- sól
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sos
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- po szczypcie mielonej ostrej papryki i pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania
1. Kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli, listki laurowe, ziele angielskie i suszony rozmaryn. Zalej 1 i 1/2 szkl. wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 2. W drugim garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wsyp zamrożone warzywa. Zmniejsz płomień i gotuj 10 minut (pamiętaj, żeby wody było tylko tyle, by przykryła warzywa - większa ilość spowoduje, że zostaną w niej cenne witaminy z warzyw). 3. Przygotuj sos (możesz to zrobić dzień wcześniej): zmiksuj wszystkie składniki na gładko. Jeśli sos jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżeczkami wody. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce. 4. Odcedź warzywa, z kaszy wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj ją z jarzynami i groszkiem, przestudź. Polej przygotowanym sosem, ponownie dokładnie wymieszaj. Do sałatki możesz też dodać ulubione pikle, np. małe ogórki konserwowe.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!