Pyszne sałatki na lepszą odporność

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Jajka poché

Składniki

  • 3/4 szkl. soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 10 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
  • 4 jajka
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ew. garść listków świeżych ziół: bazylii, majeranku, tymianku
  • 1 chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
2 porcji

Sposób przygotowania

Sałatka z pieczonych warzyw
Sałatka z pieczonych warzyw123RF/PICSEL

Paprykowa pieczonka

Składniki

  • 4 kolorowe papryki
  • 1 szkl. ciemnych oliwek
  • 4 łyżki małych kaparów
  • ew. kilka dużych kaparów;

- marynata

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

- sos

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • mielony imbir, pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki (może być mrożona) albo 2 łyżki gotowego pesto pietruszkowego (ew. bazyliowego)

Sposób przygotowania

Sałatka z cieciorką
Sałatka z cieciorką123RF/PICSEL

Muszelki z cieciorką

Składniki

  • 1/2 szkl. suchej cieciorki
  • 20 dag makaronu razowego muszelki
  • kilkanaście małych pomidorków (mogą być kiszone albo marynowane)
  • 1/2 żółtej papryki (może być marynowana)
  • ew. 1/2 bakłażana
  • ew. świeże listki bazylii
  • sól

- sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ostrej papryczki (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chili)
  • 1/4 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • szczypta brązowego cukru
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Kasza z warzywami
Kasza z warzywami123RF/PICSEL

Kolorowy bukiet z kaszą

Składniki

  • 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej, bulgur albo jaglanej
  • 1 opakowanie włoskiej lub węgierskiej mrożonki warzywnej (np. z pomidorami, papryką, cebulą, marchewką, zieloną fasolką)
  • 5-6 łyżek zielonego groszku z puszki
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

- sos

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • po szczypcie mielonej ostrej papryki i pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?