Pyszne sałatki ziemniaczane!

Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

Berlińska z winogronami

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag włoskich orzechów
  • po 5 dag jasnych i ciemnych winogron (bez pestek)
  • 4 gałązki natki
  • 15 dag sera camembert
  • 1/2 główki czerwonej sałaty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, zalej wodą, gotuj 25 minut. Cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z bulionem, octem, musztardą i olejem. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Zalewę doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj 3 minuty.

Reklama

2. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój na połówki. Jeszcze ciepłe zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na godzinę.

3. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu, posiekaj. Winogrona oderwij od gałązek, pokrój na połówki. Natkę opłucz, oderwij listki, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Ser pokrój w kostkę. Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj z zamarynowanymi ziemniakami. Sałatkę przypraw. Przed podaniem udekoruj ją odłożoną natką.

Kolorowa z ogórkami i papryką

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 5-6 korniszonów
  • po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jabłko
  • 20 dag kaszanki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag gęstego majonezu
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, zalej wodą i gotuj 20-25 minut. Odcedź, przestudź. Jabłko obierz, oczyść z pestek. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki, miąższ pokrój w kosteczkę. Tak samo pokrój korniszony i jabłko. Kaszankę potnij na kawałeczki. Żółtą i czerwoną paprykę oczyść z pestek, strąki opłucz, potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Zimne ziemniaki pokrój w półplasterki.

2. Bulion połącz z majonezem. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszaj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sosem majonezowym. Przemieszaj. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i domieszaj do sałatki. Udekoruj ją odłożoną natką.

Ziołowa z jajkiem i szparagami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 50 dag zielonych szparagów ze słoika
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml octu winnego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 szalotki
  • 15 dag majonezu
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • po kilka gałązek natki, koperku estragonu i trybuli, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, zalej wodą i gotuj 20 minut. Odcedź, osącz, przestudź. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki, grubo posiekaj. Szparagi osącz z zalewy, pokrój na kawałki. Bulion wymieszaj z octem, miodem, musztardą, solą i pieprzem.

2. Zimne ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na bok. Boczek pokrój na kawałeczki, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Szalotki obierz, posiekaj, lekko zrumień na tłuszczu ze smażenia boczku.

3. Ziemniaki wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki. Przypraw solą oraz pieprzem. Zioła opłucz, osusz, posiekaj, wymieszaj z majonezem. Sos przypraw do smaku. Polej nim sałatkę.

Wiejska z podsuszaną kiełbasą

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek octu
  • 40 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 słoik (720 ml) marynowanej dyni
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek majonezu
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, zalej wodą i gotuj 20 minut. Odcedź, osącz, przestudź i pokrój na cząstki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż ziemniaki, smaż 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Przełóż do miski. Ocet wymieszaj z 4 łyżkami wody, polej tym ziemniaki. Posyp solą i pieprzem, przemieszaj. Dynię osącz, parykę oczyść, cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Kiełbasę potnij w plasterki.

2. Cytrynę polej wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze skórką oraz sokiem cytrynowym. Domieszaj majonez.

3. Zamarynowane ziemniaki wymieszaj z kiełbasą i pokrojonymi wcześniej warzywami. Polej sosem majonezowym, przemieszaj. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Posyp nią gotową sałatkę.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje