Pyszności z resztek lata
Teraz warzywa są najsmaczniejsze, solo i jako dodatek, bo wygrzały się na słońcu, a my możemy zajadać się nimi zaraz po zerwaniu. Korzystajmy z tego, bo lato się kończy!
Sałatka ziemniaczana na ciepło
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odłóż, aby lekko podstygły.
2. Fasolkę szparagową umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca, odcedź ją i odstaw.
3. Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebule w cienkie półplasterki. Posiekaj szczypior i odłóż. Pokrój papryczkę chilli (usuń pestki). Wrzuć na patelnię cebulę i papryczkę chilli. Smaż na średnim ogniu, mieszając (3 minuty). Zdejmij z ognia.
4. Pomidory pokrój w ćwiartki i duś w rondelku. Gdy zmiękną, usuń skórę i dodaj czosnek. Duś 10 minut. Przypraw do smaku.
5. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokrój w ćwiartki. Rozłóż je na półmisku. Wyłóż fasolkę i duszone warzywa. Posyp szczypiorem. Polej sosem pomidorowym, zamieszaj.
Tarta z pomidorami i kozim serem
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść głęboką formę do pieczenia.
2. Zmiksuj ryż, sezam i połowę parmezanu. Dodaj jedno jajko i połowę soli. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Wyklej nią boki i dno formy, kończąc 5 mm od górnego brzegu. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut.
3. Zmiksuj ricottę, kozi ser, mleko, musztardę, czosnek z resztą parmezanu, jajek i soli. Wyłóż masę na gorące ciasto. Zredukuj temperaturę w piekarniku do 180 st. C. Piecz tartę 30 minut (sprawdź patyczkiem). Wyjmij i odstaw na godzinę.
4. Tuż przed podaniem obsyp wierzch tarty pomidorkami, bazylią, skrop oliwą i octem balsamicznym.
Placuszki z cukinii
Sposób przygotowania
1. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Odciśnij sok, który się pojawi. Połącz cukinię z cebulką, purée z fasolki, roztrzepanymi jajkami, serem, gałką muszkatołową i połową natki. Wymieszaj, przypraw do smaku.
2. Wyłóż masę w 8 częściach na płaskiej płycie. Wstaw do lodówki na 15 minut.
3. Lekko natłuść patelnię i rozgrzej ją. Smaż placuszki w partiach, po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz, trzymaj w cieple.
4. Wymieszaj pomidory, szpinak baby, ocet i resztę natki pietruszki. Przypraw do smaku. Podawaj ciepłe placuszki z sałatką