Pyszny gulasz
Jesienny gulasz możesz podać z ryżem, kaszą, albo ziemniakami.
1. Umyj i osusz pierś z kurczaka. Usuń chrząstki i pokrój na niewielkie kawałki.
2. Oprósz mięso solą, pieprzem i ostrą papryką.
3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i mięso. Smaż, aż kawałki piersi będą złotawe.
4. Pokrój dynię w niedużą kostkę. Dorzuć do mięsa i smaż przez kilka minut, mieszając. Gdy dynia nabierze brązowego koloru, wlej na patelnię bulion warzywny. Zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem przez ok. 20 minut.
5. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do gulaszu.
6. Gdy mięso i dynia będą bardzo miękkie, odlej trzy łyżki bulionu. Przestudź, a następnie połącz ze śmietaną. Wlej płyn do gulaszu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj potrawę, np. z ryżem.