Pyszny obiad dla całej rodziny

Prosto i smacznie. Posmakuje wszystkim!

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony123RF/PICSEL

Lekki barszczyk z rybną wkładką

Sposób przygotowania

Buraki wyszoruj, gotuj przez 1 godz. w łupinach. Przestudź je, polewając wodą. 

Obierz, grubo zetrzyj albo potnij w słupki. Liście kapusty umyj, poszatkuj. Resztę warzyw z włoszczyzny w zależności od rodzaju obierz, opłucz i, tak jak buraki, zetrzyj lub potnij. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż włoszczyznę. 

Chwilę smaż razem, ciągle mieszając. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Zalej bulionem. 

Gotuj 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż kawałki dorsza. Udekoruj, np. posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem123RF/PICSEL

Sałatka z bobem

Sposób przygotowania

Bób przebierz, opłucz, wrzuć do posolonego wrzątku. Gotuj około 15 minut. Potem odcedź go, dobrze osącz na sitku (ew. obierz z łupinek). Odstaw do wystudzenia. Endywię i rukolę oraz pomidorki umyj. Listki osusz, porwij na małe kawałeczki, pomidorki wytrzyj i pokrój na połówki. Kurczaka podziel na kawałeczki. Cebulę obierz, pokrój w możliwie cienkie plasterki. Mięso wymieszaj w miseczce z bobem, cebulą oraz pomidorkami. Oprósz solą i pieprzem. 

Przygotuj sos winegret: ocet winny utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Stale ucierając, powoli dolej oliwę oraz miód. Składniki ubij trzepaczką na jednolity sos. Potem domieszaj musztardę francuską. Składniki sałatki polej musztardowym winegretem, przemieszaj. Tuż przed podaniem dołóż listki rukoli i endywii. 

Roladki
Roladki123RF/PICSEL

Zraziki w pomidorach

Sposób przygotowania

Mięso umyj, wytrzyj. Każdy filet rozetnij na 2 płaty. Przykryj je folią spożywczą (by nie uszkodzić włókien mięsa), rozbij. Usuń folię. Kotlety przypraw solą oraz pieprzem. Pomidory ponakłuwaj, włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki, usuń pestki. 

Pieczarki oczyść, potnij w kosteczkę, smaż je 5 minut na 1 łyżeczce oleju. Oliwki posiekaj, wymieszaj z pieczarkami. Przypraw solą oraz pieprzem. Farsz rozłóż na mięsie. Płaty zwiń, zepnij wykałaczkami. Roladki smaż przez 5 minut na 2 łyżkach oleju. Zdejmij. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj pomidory. Duś 5 minut. 

Przypraw solą, pieprzem, chili i ziołami. Do sosu pomidorowego włóż zraziki i duś 15 minut. Udekoruj, np. listkami bazylii. 

Sernik z owocami
Sernik z owocami123RF/PICSEL

Sernik owocowy

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój na kawałeczki, szybko zagnieć je z mąką, 2 łyżkami zimnej wody, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj 30 minut. Owoce umyj, zależnie od rodzaju oderwij od gałązek albo usuń pestki. Mielony twaróg połącz ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 1 szkl. cukru. 

Do masy wsyp proszek budyniowy. Wbij pozostałe jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód oraz brzeg formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Potem nałóż masę serową. Posyp owocami, lekko je wciśnij w masę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz 1 godzinę. Wyjmij, wystudź.  



Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas