Reklama

Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny

Prosto i smacznie. Posmakuje wszystkim!

Lekki barszczyk z rybną wkładką

Składniki

  • 3 buraczki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 2 ugotowane filety z dorsza
  • 1 cebula
  • po 1 łyżce oleju oraz koncentratu pomidorowego
  • 6 szkl. bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Buraki wyszoruj, gotuj przez 1 godz. w łupinach. Przestudź je, polewając wodą. 

Obierz, grubo zetrzyj albo potnij w słupki. Liście kapusty umyj, poszatkuj. Resztę warzyw z włoszczyzny w zależności od rodzaju obierz, opłucz i, tak jak buraki, zetrzyj lub potnij. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż włoszczyznę. 

Chwilę smaż razem, ciągle mieszając. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Zalej bulionem. 

Gotuj 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż kawałki dorsza. Udekoruj, np. posiekanym szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje