Reklama

Reklama

Racuchy z jabłkami i poppingiem

Szybkie i łatwe, a jakie smaczne!

Składniki

  • 250 g naturalnego jogurtu sojowego lub innego roślinnego
  • 60 g mąki gryczanej
  • 15 g amarantusa ekspandowanego (poppingu)
  • 1 jabłko, starte na grubych oczkach
  • 2–3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. Jeśli lubisz bardzo słodkie racuchy, dodaj 3-5 kropel stewii fluid. Smaż racuchy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Najlepiej smażyć niewielkie, np. na patelni do jajek sadzonych, ponieważ mniejsze wygodniej się obraca. Racuszki są bardzo kremowe w smaku i konsystencji - dzięki jogurtowi.

Reklama

Podawaj gorące samodzielnie, posypane odrobiną pudru ksylitolowego lub z kleksem domowego dżemu, np. jabłkowego lub śliwkowego.

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje