Racuchy z jabłkami i poppingiem
Szybkie i łatwe, a jakie smaczne!

Składniki
- 250 g naturalnego jogurtu sojowego lub innego roślinnego
- 60 g mąki gryczanej
- 15 g amarantusa ekspandowanego (poppingu)
- 1 jabłko, starte na grubych oczkach
- 2–3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. Jeśli lubisz bardzo słodkie racuchy, dodaj 3-5 kropel stewii fluid. Smaż racuchy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Najlepiej smażyć niewielkie, np. na patelni do jajek sadzonych, ponieważ mniejsze wygodniej się obraca. Racuszki są bardzo kremowe w smaku i konsystencji - dzięki jogurtowi.
Podawaj gorące samodzielnie, posypane odrobiną pudru ksylitolowego lub z kleksem domowego dżemu, np. jabłkowego lub śliwkowego.
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.
