Racuchy z jabłkiem i dżemem

Na taki obiad czeka cała rodzina, a szczególnie dzieci.

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

1. Wymieszaj jajko z kefirem, 1 łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Potem stopniowo dodawaj mąkę i sodę. Ciasto powinno być gładkie.

2. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

3. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Potem skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj ciasto, formując racuchy. Na wierzch każdego z nich ułóż plasterki jabłek.

5. Racuchy smaż najpierw z jednej strony, po czym delikatnie przełóż na drugą (uważaj przy tym, żeby nie spadły jabłka).

6. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem łyżki śmietany oraz łyżeczki dżemu malinowego. Na koniec posyp racuchy odrobiną cynamonu z dodatkiem cukru pudru. 

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas