Rajskie łódeczki
Mleko kokosowe roztrzep widelcem lub trzepaczką.
Składniki na 3-4 porcje:
Lody:
- 1/2 szkl. drobnych wiórków kokosowych
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 170 ml mleka 3,2%
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka likieru kokosowego;
Dodatkowo:
- po 5-6 czereśni, truskawek i malin
- wiórki czekoladowe
- foremki czekoladowe - patrz ramka
Sposób przygotowania:
1. Mleko kokosowe roztrzep widelcem lub trzepaczką. Wymieszaj w garnku ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Doprowadź powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia i zostaw do schłodzenia.2. Wiórki kokosowe podpraż na rozgrzanej suchej patelni - uważaj, by nie zbrązowiały! Poczekaj, aż ostygną, zmiksuj je ze schłodzoną masą mleczną.3. Masę przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Przez pierwsze 5 godzin mrożenia wyjmuj lody co 30-40 minut i dokładnie miksuj, by rozbić powstające kryształki lodu. Przed podaniem wyjmij je 10 minut wcześniej, by łatwo było je nabierać. Porcje lodów nałóż do czekoladowych foremek i nożem wyrównaj wierzch. Posyp wiórkami czekoladowymi, udekoruj owocami.
Czas przygotowania: 70 minut