Rarytas w cytrusach
Drób z dodatkiem cytrusów? Jest naprawdę smaczny!

Składniki
- 60 dag piersi z kurczaka
- 1 duża pomarańcza
- 4-5 cebulek szalotek
- 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
1. Mięso oczyść z błonek,umyj i osusz. Ocet wymieszaj z miodem i czosnkiem. Podgrzej, zdejmij z ognia. Przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce.2. Pomarańczę obierz, podzielna cząstki, wytnij fileciki miąższu. Cebulki obierz,pokrój w piórka. Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć dynię,duś, aż lekko zmięknie. Dodaj cynamon i gałkę, dołóż pomarańczę i szalotki. Przemieszaj, ew. podlej sokiem i duś 5-7 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w cieple.3. Rozgrzej 2 łyżki masła. Mięso obtocz w orzechach i wrzuć na masło. Smaż, aż kurczak się zrumieni. Zmniejsz ogień, podlej odrobiną soku,dołóż dynię z dodatkami i duś 20 minut. Pamiętaj o mieszaniu,bo słodkawy sok może się przypalić! Przed podaniem mięso pokrój w plastry.