Rarytas w cytrusach

Drób z dodatkiem cytrusów? Jest naprawdę smaczny!

Filet z kurczaka
Filet z kurczaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść z błonek,umyj i osusz. Ocet wymieszaj z miodem i czosnkiem. Podgrzej, zdejmij z ognia. Przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce.

2. Pomarańczę obierz, podzielna cząstki, wytnij fileciki miąższu. Cebulki obierz,pokrój w piórka. Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć dynię,duś, aż lekko zmięknie. Dodaj cynamon i gałkę, dołóż pomarańczę i szalotki. Przemieszaj, ew. podlej sokiem i duś 5-7 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w cieple.

3. Rozgrzej 2 łyżki masła. Mięso obtocz w orzechach i wrzuć na masło. Smaż, aż kurczak się zrumieni. Zmniejsz ogień, podlej odrobiną soku,dołóż dynię z dodatkami i duś 20 minut. Pamiętaj o mieszaniu,bo słodkawy sok może się przypalić! Przed podaniem mięso pokrój w plastry.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas