Risotto grzybowe
Z grzybami leśnymi.
- 0,5 kg ryżu na risotto,
- 30 dag świeżych grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1,5- 2 lt wywaru mięsnego, najlepiej drobiowego,
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina,
- 4 łyżki tartego żółtego sera, najlepiej parmezanu,
- 5 łyżek masła,
- sól, pieprz,
- kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. W szerokim garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i mieszając prażyć 1-2 min. Po tym czasie ryż zalać winem i po przemieszaniu wlewać partiami (po ok. 1 szklance) bulion często mieszając. Bulion należy dodawać do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. W tym samym czasie przesmażyć na 2 łyżkach masła grzyby, doprawić je solą i pieprzem i włożyć do ugotowanego ryżu, przemieszać z dodatkiem ryżu i pozostałego masła, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane natką pietruszki. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 3 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!