Risotto grzybowe
Z grzybami leśnymi.

Składniki:
- 0,5 kg ryżu na risotto, - 30 dag świeżych grzybów leśnych, - 1 cebula, - 1-2 ząbki czosnku, - 1,5- 2 lt wywaru mięsnego, najlepiej drobiowego, - 1 kieliszek białego, wytrawnego wina, - 4 łyżki tartego żółtego sera, najlepiej parmezanu, - 5 łyżek masła, - sól, pieprz, - kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. W szerokim garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i mieszając prażyć 1-2 min. Po tym czasie ryż zalać winem i po przemieszaniu wlewać partiami (po ok. 1 szklance) bulion często mieszając. Bulion należy dodawać do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. W tym samym czasie przesmażyć na 2 łyżkach masła grzyby, doprawić je solą i pieprzem i włożyć do ugotowanego ryżu, przemieszać z dodatkiem ryżu i pozostałego masła, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane natką pietruszki. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 3 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!