Risotto szpinakowe
Zdrowe i smaczne danie.
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 g masła
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g ryżu
- pieprz
- 750 ml bulionu
- 500 g mrożonego szpinaku
- pęczek zielonej cebulki
- 75 g parmezanu
- sólPrzygotowanie:
1. Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę. Masło i olej rozgrzać w garnku i zeszklić cebulę i czosnek na słabym ogniu. Wsypać ryż, doprawić pieprzem. Stopniowo wlewać bulion. Gotować 30-35 minut.
2. 100 ml wody i szpinak umieścić w rondelku. Zagotować i gotować jeszcze 2 minuty, mieszając. Zieloną cebulkę pokroić, parmezan zetrzeć.
3. Szpinak, cebulkę i 50 g parmezanu wmieszać do risotta. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do miseczek i posypać pozostałym parmezanem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal