Reklama

Reklama

Risotto z cukinią

Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak się chodzi do pracy to nie ma czasu na gotowanie dziecku zdrowych i pełnowartościowych posiłków, i zapewne będę korzystać ze słoiczków... Nie uwierzyłam i miałam rację, bo jakoś to nie jest specjalny wyczyn - ugotować coś przyzwoitego małemu człowiekowi.

Gotuję coraz bardziej zaawansowane danie, zgodnie z życzeniami "Najjaśniejszego..." i chyba dość dobrze nam to wychodzi, bo wszystko zjada ze smakiem

Reklama

Dzisiaj na ten mały powrót do coolinarnego świata malucha proponuję jednak proste i w zasadzie błyskawiczne danie, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników....

Risotto z cukinią

Co potrzebujemy?

1 średniej wielkości cukinie
1 torebka białego ryżu
Ok.100-120 gr piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy (małe dzieci mają o wiele większe zapotrzebowanie na tłuszcze niż dorośli)
50 ml przegotowanej wody

Jak robimy?

Krok 1: Ryż gotujemy w wodzie (może być lekko osolona, choć nie musi)
Krok 2: Do naczynia na parze wrzucamy pokrojonego w kosteczki kurczaka i gotujemy tak 10-15 minut.
Krok 3: Po 15 minutach, do gotującego się kurczaka dorzucamy pokrojoną w plastry cukinię i wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Kok 4: Mięso z cukinią wrzucamy do miski, dolewamy oliwę oraz wodę. Wszystko razem blendujemy.
Krok 5: Do zblendowanej masy dodajemy ryż, który możemy albo pozostawić w całości albo również lekko zmiksować.
I gotowe!


Dowiedz się więcej na temat: Risotto z cukinią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje