Risotto z groszkiem i boczkiem
Trzeba je zjeść od razu po przygotowaniu. Jest takie dobre, że nie ma z tym problemu.
Składniki:
- 30 dag ryżu arborio
- ok. 1,5 litra bulionu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 7 g boczku
- 18 dag groszku z puszki
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 6 dag parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:1. Groszek osącz. Boczek pokrój w paski, zrumień, zdejmij z patelni, tłuszcz zachowaj. Na tłuszczu zeszklij posiekany czosnek. Wsyp ryż, smaż do zeszklenia. Wlej wino, odparuj. Mieszając, dolewaj po trochu gorący bulion, aż cały się wchłonie, a ryż będzie miękki.2. Dodaj boczek, groszek, masło, sok i skórkę z cytryny, parmezan. Wymieszaj, zdejmij z palnika. Dopraw pieprzem i ew. solą.