Rogaliki z czekoladą

Wigilijna kolacja i menu na cały okres świąteczny zawiera pewne elementy, które powtarzają się rok w rok. Stare, sprawdzone rarytasy. I dobrze! Warto jednak spróbować czegoś nowego, na przykład, zamiast tradycyjnego ciasta upiec rogaliki. Koniecznie z czekoladą.

Zawsze się udają, bo w przepisie nie ma niczego skomplikowanego
Zawsze się udają, bo w przepisie nie ma niczego skomplikowanegoINTERIA.PL

Rozczyn: do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i tyle mąki, aby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, mieszamy. Przykrywamy całość suchą ściereczką. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 10 minut).

Ciasto: w naczyniu z pozostałym letnim mlekiem roztrzepujemy jajka. Mleko z roztrzepanymi jajkami wlewamy do miski z wyrośniętym rozczynem, lekko mieszamy, wsypujemy cukier, ponownie mieszamy, wsypujemy mąkę i dalej mieszamy, na koniec wlewamy powoli olej, następnie wolno dosypujemy dalej mąkę, mieszamy.

Gdy ciasto zrobi się "gęste", zaczynamy wyrabiać je jedną ręką, a gdy uzyska jednolitą konsystencję, wyciągamy je na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy obiema rękami. Podsypujemy mąką i ugniatamy, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie całkowicie jednolite. Wtedy umieszczamy je z powrotem w wysypanej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Gdy wyrośnie - podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na trzy równe części  i rozwałkowujemy je na kształt koła. Następnie każde koło dzielimy nożem na osiem trójkątów. U nasady każdego  trójkąta nakładamy jedną lub dwie kostki czekolady, później zwijamy każdy trójkąt poczynając od jego strony z nałożoną czekoladą, po zrolowaniu trójkąta nadajemy mu kształt rogalika. Uformowane rogaliki układamy na trzech blaszkach posmarowanych tłuszczem. Wierzch rogalików smarujemy rozmąconym jajkiem lub roztrzepanym białkiem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 min.

Pieczenie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po uzyskaniu tej temperatury wkładamy rogaliki do piekarnika. Pieczemy do czasu ich zarumienienia się.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas