Rolada bezowa z malinami

Puszysta, delikatna i słodka. W połączeniu z malinami - niebo w gębie!

Rolada malinowa
Rolada malinowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Białka zmiksować razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać po łyżce cukru. Zmiksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksować.
Wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem na około 40 min.
Ściereczkę oprószyć wiórkami kokosowymi, delikatnie wyłożyć bezę i zostawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Kremówkę zmiksować razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Następnie dodać maliny, cukier puder oraz żelatynę. Wyłożyć równomiernie na bezę i w niektóre miejsca powkładać całe maliny.
Zwijanie rolady rozpocząć od dłuższego boku.
Owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować malinami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas