Reklama

Reklama

Rolada bezowa z malinami

Puszysta, delikatna i słodka. W połączeniu z malinami - niebo w gębie!

Składniki - beza

  • 4 białka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 250 g malin
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • dodatkowo - 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

Białka zmiksować razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać po łyżce cukru. Zmiksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksować.
Wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem na około 40 min.
Ściereczkę oprószyć wiórkami kokosowymi, delikatnie wyłożyć bezę i zostawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Kremówkę zmiksować razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Następnie dodać maliny, cukier puder oraz żelatynę. Wyłożyć równomiernie na bezę i w niektóre miejsca powkładać całe maliny.
Zwijanie rolady rozpocząć od dłuższego boku.
Owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować malinami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje