Rolada bezowa z malinami
Puszysta, delikatna i słodka. W połączeniu z malinami - niebo w gębie!

Składniki
- beza
- 4 białka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- krem
- 250 g malin
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- dodatkowo - 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Białka zmiksować razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać po łyżce cukru. Zmiksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksować.Wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem na około 40 min.Ściereczkę oprószyć wiórkami kokosowymi, delikatnie wyłożyć bezę i zostawić do wystudzenia.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko.Kremówkę zmiksować razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Następnie dodać maliny, cukier puder oraz żelatynę. Wyłożyć równomiernie na bezę i w niektóre miejsca powkładać całe maliny.Zwijanie rolady rozpocząć od dłuższego boku.Owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować malinami.