Rolada biszkoptowa z kiwi
Egzotyczny deser, któremu się nie oprzesz

Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szkl.+ 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
- 25 dag mielonego twarogu
- 4 owoce kiwi
- 1 zielona galaretka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 cytryna 2/3 szkl. śmietany kremówki
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 180 st. Piecz 20 minut. Biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią ciasno zwiń. Wystudź. 2. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, gotuj 5 minut. Zmiksuj, przetrzyj. W gorącym musie rozpuść galaretkę. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Twaróg wymieszaj z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubij. Dodaj do masy serowej. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozwiń. Posmaruj tężejącym musem z kiwi, a po ok. 15 minutach tężejącym kremem. Ponownie zwiń i schłodź.