Rolada biszkoptowa z kremem
Puszysta i baaaaaardzo czekoladowa!

Składniki
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki
na krem
- Krem:
- 330 g śmietany 30 proc.
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki kremu krówkowego
- 2 śmietan-fixy.
Składniki
na polewę
- Polewa:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- odrobina (ok. 2 łyżek) mleka
Sposób przygotowania
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników (np. na najmniejszych obrotach miksera).2. Płaską blaszkę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta. Piecz przez 15 minut w 170 ºC do lekkiego zrumienienia.3. Na upieczone, gorące ciasto połóż kuchenną ściereczkę i zwiń z nią ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier (ściereczka zostaje w środku).4. Gdy ciasto ostygnie, zrób krem. Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i śmietan-fixy. Ubij na sztywno. Dodaj krem krówkowy, miksuj jeszcze chwilę. Następnie rozwiń ciasto, usuń ściereczkę. Rozsmaruj krem równo na całym biszkopcie i zwiń całość w roladę.5. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, połącz z mlekiem. Polewą grubo posmaruj roladę (jak na zdj.).