Rolada wołowa
Sycące danie obiadowe
Sposób przygotowania
1. Grzyby mocz godzinę. Posiekaj. Zagotuj z wodą, w której się moczyły. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij, dodaj posiekaną kapustę, grzyby z wodą i pokrojone śliwki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny bez przykrywki.
2. Wołowinę przekrój, uformuj płat. Na mięsie rozłóż odciśniętą kapustę oraz plastry boczku (pozostaw dwa). Posyp zielonym pieprzem. Zwiń i zwiąż.
3. Obsmaż na oleju z każdej strony, włóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pozostały boczek. Piecz w temp. 190 st.C przez nieco ponad godzinę. Roladę wyjmij, przykryj, odstaw. Do sosu z pieczenia dodaj masło, wymieszaj, podaj z mięsem.