Rolada z grzybami i orzechami

Na obiad dla całej rodziny.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 25 dag pieczarek
  • 3 łyżki zmielonych grzybów suszonych
  • 20 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 10 dag posiekanych orzechów np. włoskich
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi ew. 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Rozetnij na całej długości, tak by powstał duży płat mięsa. Zbij go tłuczkiem na grubość ok. 1-2 cm. Natrzyj solą z jednej strony, a z drugiej musztardą i posyp pieprzem. Zwiń i odłóż. 

2. Pieczarki umyj, osusz i potnij na kawałki. Pokrój boczek i cebulę. Czosnek wyciśnij przez praskę. Boczek z cebulą podpraż na suchej patelni. Gdy lekko się wytopi, wrzuć pieczarki, grzyby suszone i czosnek. 

3. Dodaj masło i duś ok. 10 minut. Wrzuć orzechy i przyprawy. Ew. podlej wodą lub dodaj bułkę, jeśli farsz jest za luźny. Duś kolejne 5 minut. Wymieszaj z natką. Schab rozwiń, wytrzyj sól. Na tej stronie rozłóż farsz. Zwiń i zwiąż bawełnianą nitką.

4. Roladę obsmaż na oleju, by była rumiana z każdej strony. Wstaw do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 170 st., podlewając wodą. Podawaj np. z jarzynami z wody polanymi sosem z pieczenia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje