Rolada z grzybami i orzechami

Na obiad dla całej rodziny.

Rolada z sosem
Rolada z sosem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Rozetnij na całej długości, tak by powstał duży płat mięsa. Zbij go tłuczkiem na grubość ok. 1-2 cm. Natrzyj solą z jednej strony, a z drugiej musztardą i posyp pieprzem. Zwiń i odłóż. 

2. Pieczarki umyj, osusz i potnij na kawałki. Pokrój boczek i cebulę. Czosnek wyciśnij przez praskę. Boczek z cebulą podpraż na suchej patelni. Gdy lekko się wytopi, wrzuć pieczarki, grzyby suszone i czosnek. 

3. Dodaj masło i duś ok. 10 minut. Wrzuć orzechy i przyprawy. Ew. podlej wodą lub dodaj bułkę, jeśli farsz jest za luźny. Duś kolejne 5 minut. Wymieszaj z natką. Schab rozwiń, wytrzyj sól. Na tej stronie rozłóż farsz. Zwiń i zwiąż bawełnianą nitką.

4. Roladę obsmaż na oleju, by była rumiana z każdej strony. Wstaw do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 170 st., podlewając wodą. Podawaj np. z jarzynami z wody polanymi sosem z pieczenia.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas