Rolada z kurczaka
Kurczak z warzywami - sprawdzony sposób na obiad.
Składniki:
- 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg)
- 50 dag marchewki
- 30 dag pora
- 1 cytryna
- 50 ml oleju
- 200 ml białego wina
- 10 dag masła
- sól, pieprz
- chili w proszku, świeży tymianek
Przygotowanie:
1. Umyj starannie kurczaka, pozbaw wszystkich kości oraz chrząstek. Płat mięsa rozłóż na desce skórką do spodu. Natrzyj solą, pieprzem i chili w proszku.
2. Marchewki oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Jedną marchewkę pokrój w podłużne słupki, ułóż na płacie mięsa. Zwiń całość jak roladę, obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij.
3. Pozostałe marchewki pokrój w grubsze plasterki. Wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj oczyszczony starannie, opłukany oraz pokrojony w krążki por.
4. Warzywa skrop sokiem z cytryny oraz 1-2 łyżkami oleju. Oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż przygotowaną roladę z kurczaka. Całość podlej białym winem i obłóż tymiankiem.
5. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz roladę w 170 st. ok. 70 minut. Po upływie połowy czasu obróć mięso i włóż do naczynia masło. W razie potrzeby podlewaj też roladę wodą. Po upieczeniu lekko wystudź, pokrój w plasterki. Podawaj z warzywami. Polej powstałym sosem.