Rolada z kurczaka

Kurczak z warzywami - sprawdzony sposób na obiad.

Rolada z kurczakiem smakuje wybornie również z dynią
Rolada z kurczakiem smakuje wybornie również z dynią 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 50 dag marchewki
  • 30 dag pora
  • 1 cytryna
  • 50 ml oleju
  • 200 ml białego wina
  • 10 dag masła
  • sól, pieprz
  • chili w proszku, świeży tymianek

Przygotowanie:

1. Umyj starannie kurczaka, pozbaw wszystkich kości oraz chrząstek. Płat mięsa rozłóż na desce skórką do spodu. Natrzyj solą, pieprzem i chili w proszku.

2. Marchewki oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Jedną marchewkę pokrój w podłużne słupki, ułóż na płacie mięsa. Zwiń całość jak roladę, obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij.

3. Pozostałe marchewki pokrój w grubsze plasterki. Wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj oczyszczony starannie, opłukany oraz pokrojony w krążki por.

4. Warzywa skrop sokiem z cytryny oraz 1-2 łyżkami oleju. Oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż przygotowaną roladę z kurczaka. Całość podlej białym winem i obłóż tymiankiem.

5. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz roladę w 170 st. ok. 70 minut. Po upływie połowy czasu obróć mięso i włóż do naczynia masło. W razie potrzeby podlewaj też roladę wodą. Po upieczeniu lekko wystudź, pokrój w plasterki. Podawaj z warzywami. Polej powstałym sosem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas