Roladki z pstrąga w białym winie - Anna
4 niewielkie pstrągi, duża porcja włoszczyzny, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 2 dag żelatyny, cytryna, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Jarzyny obrać, pokroić w słomkę. Ugotować wywar z jarzyn i przypraw, odcedzić i włożyć do niego roladki. Gotować około 30 minut, na końcu dodać wino, żelatynę i zagotować. Ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, zalać płynną galaretą, odstawić w chłodne miejsce by stężała. Udekorować pietruszką i plasterkami cytryny. Świetnie smakuje z pieczywem.
Potrawę można przygotować w godzinę. Mimo wykwintnej nazwy nie jest ona zbyt trudna ani pracochłonna. Polecam
Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"