Roladki z rodzynkami

Idealne na obiad.

Składniki:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • Sól
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • Plaster mięsa wołowego (750 g)
  • Biały pieprz
  • 30 g rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • Pęczek włoszczyzny
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżka sosu chili
  • 500 g brokułów
  • Chili w proszku

Reklama

Przygotowanie:

2 łyżki ryżu ugotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w kostkę, 2 marchewki utrzeć na grubej tarce. Mięso posolić i popieprzyć. Ryż zmieszać z cebulą, marchewką i rodzynkami, nałożyć na mięso zrolować, spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Dodać włoszczyznę. Wlać wino, bulion i sos chili. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) I piec 1,5 godziny pod przykryciem. Brokuły podzielić na różyczki, pozostałe marchewki pokroić w plasterki.

Pozostały ryż ugotować w osolonej wodzie. Warzywa gotować 10 minut w osolonej wodzie. Mięso wyjąc z piekarnika. Sos przecedzić i doprawić solą, pieprzem i chili. Roladę pokroić w plasterki, podawać z ryżem i warzywami oraz sosem.

Dowiedz się więcej na temat: Roladki z rodzynkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje