Roladki z rodzynkami
Idealne na obiad.
Składniki:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- Sól
- 1 cebula
- 4 średniej wielkości marchewki
- Plaster mięsa wołowego (750 g)
- Biały pieprz
- 30 g rodzynek
- 2 łyżki oleju
- Pęczek włoszczyzny
- 3 łyżki czerwonego wina
- 150 ml bulionu
- 1 łyżka sosu chili
- 500 g brokułów
- Chili w proszku
Przygotowanie:
2 łyżki ryżu ugotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w kostkę, 2 marchewki utrzeć na grubej tarce. Mięso posolić i popieprzyć. Ryż zmieszać z cebulą, marchewką i rodzynkami, nałożyć na mięso zrolować, spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Dodać włoszczyznę. Wlać wino, bulion i sos chili. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) I piec 1,5 godziny pod przykryciem. Brokuły podzielić na różyczki, pozostałe marchewki pokroić w plasterki.
Pozostały ryż ugotować w osolonej wodzie. Warzywa gotować 10 minut w osolonej wodzie. Mięso wyjąc z piekarnika. Sos przecedzić i doprawić solą, pieprzem i chili. Roladę pokroić w plasterki, podawać z ryżem i warzywami oraz sosem.