Reklama

Reklama

Roladki z twarożkiem

Pyszna przekąska.

Składniki

  • 1 kg filetu z łososia
  • po 1 łyżeczce skórki otartej z czerwonego grejpfruta i z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • po 1 łyżeczce ziarenek zielonego lub czarnego pieprzu i kulek jałowca
  • sól

Składniki - masa

  • 30 dag twarożku śmietankowego
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • sól, pieprz cytrynowy
  • roszponka

Sposób przygotowania

1. Ryba: łososia umyj i osusz - wybierz równy kawałek ryby, będzie łatwiej go pokroić. Drobniutko utrzyj w moździerzu pieprz i jałowiec. Wymieszaj je ze skórką grejpfruta i cytryny, z cukrami oraz łyżką soli. Marynatą obłóż łososia od strony bez skóry i przykryj folią spożywczą. Dociśnij naczyniem z wodą lub pełnymi puszkami. Odstaw na 2 dni do lodówki, odlewaj powstający sok. 

2. Zdejmij obciążenie, zawiń rybę w świeżą folię i ponownie włóż do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie delikatnie, by nie uszkodzić mięsa ryby, zdejmij marynatę. Rybę pokrój na możliwie największe, ale cienkie plasterki. Przygotuj kawałek folii spożywczej o długości 30 cm. Rozłóż na niej plasterki ryby, jeden przy drugim, pozostawiając wolne brzegi. 

3. Twarożek zmiksuj z serkiem mascarpone na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, ew. paroma kroplami soku z cytryny. Wymieszaj z umytą i osuszoną roszponką. Twarożek rozsmaruj na łososiu. Pomagając sobie folią, zwiń łososia w roladkę i owiń ściśle resztą folii. Schłodź (ok. 1 godz.) i pokrój na kawałki.

Reklama



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje