Roladki z twarożkiem
Pyszna przekąska.

Składniki
- 1 kg filetu z łososia
- po 1 łyżeczce skórki otartej z czerwonego grejpfruta i z cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka białego cukru
- po 1 łyżeczce ziarenek zielonego lub czarnego pieprzu i kulek jałowca
- sól
- masa
- 30 dag twarożku śmietankowego
- 3 łyżki serka mascarpone
- sól, pieprz cytrynowy
- roszponka
Sposób przygotowania
1. Ryba: łososia umyj i osusz - wybierz równy kawałek ryby, będzie łatwiej go pokroić. Drobniutko utrzyj w moździerzu pieprz i jałowiec. Wymieszaj je ze skórką grejpfruta i cytryny, z cukrami oraz łyżką soli. Marynatą obłóż łososia od strony bez skóry i przykryj folią spożywczą. Dociśnij naczyniem z wodą lub pełnymi puszkami. Odstaw na 2 dni do lodówki, odlewaj powstający sok. 2. Zdejmij obciążenie, zawiń rybę w świeżą folię i ponownie włóż do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie delikatnie, by nie uszkodzić mięsa ryby, zdejmij marynatę. Rybę pokrój na możliwie największe, ale cienkie plasterki. Przygotuj kawałek folii spożywczej o długości 30 cm. Rozłóż na niej plasterki ryby, jeden przy drugim, pozostawiając wolne brzegi. 3. Twarożek zmiksuj z serkiem mascarpone na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, ew. paroma kroplami soku z cytryny. Wymieszaj z umytą i osuszoną roszponką. Twarożek rozsmaruj na łososiu. Pomagając sobie folią, zwiń łososia w roladkę i owiń ściśle resztą folii. Schłodź (ok. 1 godz.) i pokrój na kawałki.