Roladki z żurawiną i pieczarkami
Idealne połączenie smaków

Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 duże pieczarki
- pół cebuli
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 jajko
- olej
- garść świeżej żurawiny
- sól, pieprz
- masło
Sposób przygotowania
1. Filety z piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Ułóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij. 2. Powstałe kotlety natrzyj starannie z obydwu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Posiekaj drobno obraną połówkę cebuli. Wędzony boczek pokrój w kosteczkę. 3. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż, aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Dodaj łyżkę masła. Wrzuć cebulę, a po chwili pieczarki, usmaż na rumiano. 4. Jajko rozkłóć, posól, wlej na patelnię z boczkiem. Smaż, aż się zetnie, tworząc omlet. Podziel go na 4 części, rozłóż na kotletach. Zwiń roladki. Obwiąż je i obsmaż na łyżce oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej pół szklanki wody. Dodaj żurawinę i łyżkę masła. Piecz ok. 50 min w 180 st. Roladki podawaj z sosem.