Roladki z żurawiną i pieczarkami

Idealne połączenie smaków

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • pół cebuli
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • olej
  • garść świeżej żurawiny
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób przygotowania

1. Filety z piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Ułóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij. 

2. Powstałe kotlety natrzyj starannie z obydwu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Posiekaj drobno obraną połówkę cebuli. Wędzony boczek pokrój w kosteczkę. 

3. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż, aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Dodaj łyżkę masła. Wrzuć cebulę, a po chwili pieczarki, usmaż na rumiano. 

4. Jajko rozkłóć, posól, wlej na patelnię z boczkiem. Smaż, aż się zetnie, tworząc omlet. Podziel go na 4 części, rozłóż na kotletach. Zwiń roladki. Obwiąż je i obsmaż na łyżce oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej pół szklanki wody. Dodaj żurawinę i łyżkę masła. Piecz ok. 50 min w 180 st. Roladki podawaj z sosem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje