Reklama

Reklama

Rolady wieprzowe z kabanosem

Wieprzowina w nowym wydaniu

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego z szynki
  • 2 szt. Kabanosów np. Pieczonych Maestro (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • musztarda (1 łyżeczka na 1 sztukę rolady)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 sztuki cebuli
  • ogórki kiszone (1 pasek na 1 sztukę rolady)
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • sól i pieprz do smaku
  • margaryna, woda

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 plastrów, po czym zbijamy je tłuczkiem (przez folię) na cienkie płaty. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie odkładamy w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie każdy płat mięsa nacieramy musztardą, układamy na nim po kawałku kabanosa, po słupku zielonej i czerwonej papryki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mięso zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (np. margarynę), umieszczamy w niej przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. 

Reklama

Rolady pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Sos: Powstały podczas pieczenia wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku uniwersalną przyprawą lub/i przyprawą w płynie. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje