Rolady z mielonego mięsa
Zachwycają wybornym smakiem i apetycznym wyglądem. A jeśli kawałeczek pieczeni zostanie z obiadu, będzie smakowitym dodatkiem do kanapek, zamiast zwykłej wędliny
Pasterska z owczym serem i słupkami marchewki
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, włóż do wrzątku z dodatkiem soli. Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Czerstwą kajzerkę namocz w zimnej wodzie.
2. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź.
3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą bułkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz i ziołami. Wyrób.
4. Z mięsnej masy uformuj prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 190°C.
Drobiowa z farszem w dwóch smakach
1. Szpinak (bez rozmrażania) usmaż na oleju (ok. 15 minut). Przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Marchewkę obierz, grubo zetrzyj. Smaż 4-5 minut na maśle. Przypraw solą oraz gałką muszkatołową.
2. Bułeczkę namocz w mleku.Cebulę obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Dołóż drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób. Mięsną masę rozsmaruj na folii aluminiowej, formując prostokąt. Rozłóż marchewkę i szpinak. Zwiń. Piecz 50 minut w 190 st. C.
Pieczarkowa z chrzanem
Sposób przygotowania
1. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj. Boczek potnij w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię. Wrzuć boczek. Lekko go podsmaż. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz z boczku, dołóż połowę cebuli i pieczarki. Smaż razem 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, jajka i resztę cebuli. Dołóż chrzan. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i tymiankiem. Dobrze wyrób.
3. Przygotuj kawałek folii aluminiowej. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt. Rozłóż nadzienie i pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze posmarowanej olejem. Piecz ok. 1 godziny w 190ºC.
Kolorowa z papryką
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, posiekaj, usmaż na szklisto na maśle. Odłóż do wystudzenia. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, osusz, potnij w cienkie paseczki. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Bułkę pokrój na kawałki, namocz w mleku, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i usmażoną cebulą. Wbij jajka. Dodaj pastę paprykową. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pierzem.
2. Wyrób masę. Uformuj z niej gruby placek. Obłóż go plasterkami sera, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Przykryj paseczkami papryki. Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 75 minut w 190ºC.