Rolady z mielonego mięsa
Zachwycają wybornym smakiem i apetycznym wyglądem. A jeśli kawałeczek pieczeni zostanie z obiadu, będzie smakowitym dodatkiem do kanapek, zamiast zwykłej wędliny

Pasterska z owczym serem i słupkami marchewki
Składniki
- 1,2 kg mieszanego mielonego mięsa
- 1 czerstwa bułeczka kajzerka
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 10 dag owczego sera (np. feta, bryndza)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1-2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej albo tatarskiej)
- 2 łyżki oleju
- suszony tymianeki oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, włóż do wrzątku z dodatkiem soli. Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Czerstwą kajzerkę namocz w zimnej wodzie. 2. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź. 3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą bułkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz i ziołami. Wyrób. 4. Z mięsnej masy uformuj prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 190°C.

Drobiowa z farszem w dwóch smakach
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 szkl. mleka
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Szpinak (bez rozmrażania) usmaż na oleju (ok. 15 minut). Przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Marchewkę obierz, grubo zetrzyj. Smaż 4-5 minut na maśle. Przypraw solą oraz gałką muszkatołową. 2. Bułeczkę namocz w mleku.Cebulę obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Dołóż drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób. Mięsną masę rozsmaruj na folii aluminiowej, formując prostokąt. Rozłóż marchewkę i szpinak. Zwiń. Piecz 50 minut w 190 st. C.

Pieczarkowa z chrzanem
Składniki
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułeczka
- 2/3 szkl. mleka
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 40 dag pieczarek
- 10 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- suszone oregano i tymianek
- olej (do blachy)
Sposób przygotowania
1. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj. Boczek potnij w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię. Wrzuć boczek. Lekko go podsmaż. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz z boczku, dołóż połowę cebuli i pieczarki. Smaż razem 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. 2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, jajka i resztę cebuli. Dołóż chrzan. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i tymiankiem. Dobrze wyrób. 3. Przygotuj kawałek folii aluminiowej. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt. Rozłóż nadzienie i pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze posmarowanej olejem. Piecz ok. 1 godziny w 190ºC.

Kolorowa z papryką
Składniki
- 1 kg mielonej karkówki
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej
- 2 duże kulki sera mozzarella
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 szkl. mleka do namoczenia bułki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, posiekaj, usmaż na szklisto na maśle. Odłóż do wystudzenia. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, osusz, potnij w cienkie paseczki. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Bułkę pokrój na kawałki, namocz w mleku, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i usmażoną cebulą. Wbij jajka. Dodaj pastę paprykową. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pierzem. 2. Wyrób masę. Uformuj z niej gruby placek. Obłóż go plasterkami sera, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Przykryj paseczkami papryki. Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 75 minut w 190ºC.