Reklama

Reklama

Rolady z mielonego mięsa

Zachwycają wybornym smakiem i apetycznym wyglądem. A jeśli kawałeczek pieczeni zostanie z obiadu, będzie smakowitym dodatkiem do kanapek, zamiast zwykłej wędliny

Pasterska z owczym serem i słupkami marchewki

Składniki

  • 1,2 kg mieszanego mielonego mięsa
  • 1 czerstwa bułeczka kajzerka
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag owczego sera (np. feta, bryndza)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej albo tatarskiej)
  • 2 łyżki oleju
  • suszony tymianeki oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, włóż do wrzątku z dodatkiem soli. Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Czerstwą kajzerkę namocz w zimnej wodzie. 

2. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź. 

3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą bułkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz i ziołami. Wyrób. 

4. Z mięsnej masy uformuj prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 190°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje