Roślinna alternatywa dla mięsożerców

Chcesz ograniczyć mięso w diecie, ale nie potrafisz sobie odmówić jego smaku na co dzień? Oto kilka pomysłów, dzięki którym oszukasz zmysły bez szkody dla kubków smakowych!

Boczniaki mogą być dobrym zamiennikiem dla mięsa drobiowego lub wieprzowego
Boczniaki mogą być dobrym zamiennikiem dla mięsa drobiowego lub wieprzowego123RF/PICSEL

Czy można sprawić, by bakłażan smakował jak boczek, a boczniaki jak szarpana wieprzowina? Okazuje się, że wszystko jest kwestią odpowiedniego sposobu przyrządzenia i doprawienia.

W programie "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zaprezentował swoje patenty na "mięsopodobne" rarytasy. W menu znalazły się m. in. cienko pokrojone plastry bakłażana doprawione melasą cukrową z piekarnika. Pyszne i chrupiące, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

Kucharz pokazał też sposób na warzywny... smalec, na bazie cebuli i fasoli oraz boczniaki z sosem barbecue, które wyglądem i smakiem przypominają... szarpaną wieprzowinę.

Co jeszcze znalazło się na stole w studiu? Zobacz cały film!

x-news/INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas