Reklama

Rosół na przeziębienie

Taki rosół idealnie sprawdzi się podczas zimowej aury.

Składniki

  • 1 średni kurczak (najlepszy świeży, nie mrożony),
  • włoszczyzna,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • zielona pietruszka,
  • zielona kolendra,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
  • 1 łyżeczka listków mięty,
  • 1 łyżeczka listków bazylii,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru.

Kurczaka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Włoszczyznę płuczemy, obieramy, wrzucamy do gotującej wody z kurczakiem / dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje/. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu pieprz do smaku. Gotujemy, wolno, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub czysty.

Gdy czujemy się źle, gdy mamy wrażenie, że zbliża się grypa lub jesteśmy przeziębieni, filiżanka gorącego rosołu, będzie lepsza i zdrowsza, niż herbata z sokiem malinowym. Jeśli jesteśmy uczuleni na któryś ze składników- odrzucamy go. Nawet bez dodatków smakowych rosół spełni swoją rolę, gdyż najważniejsze są składniki zawarte w mięsie z kury lub kurczaka.

Reklama



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rosół
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama