Rosół na przeziębienie
Taki rosół idealnie sprawdzi się podczas zimowej aury.
Kurczaka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Włoszczyznę płuczemy, obieramy, wrzucamy do gotującej wody z kurczakiem / dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje/. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu pieprz do smaku. Gotujemy, wolno, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub czysty.
Gdy czujemy się źle, gdy mamy wrażenie, że zbliża się grypa lub jesteśmy przeziębieni, filiżanka gorącego rosołu, będzie lepsza i zdrowsza, niż herbata z sokiem malinowym. Jeśli jesteśmy uczuleni na któryś ze składników- odrzucamy go. Nawet bez dodatków smakowych rosół spełni swoją rolę, gdyż najważniejsze są składniki zawarte w mięsie z kury lub kurczaka.