Rosół na przeziębienie
Taki rosół idealnie sprawdzi się podczas zimowej aury.

Składniki
- 1 średni kurczak (najlepszy świeży, nie mrożony),
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- zielona pietruszka,
- zielona kolendra,
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- 1 łyżeczka listków mięty,
- 1 łyżeczka listków bazylii,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru.
Kurczaka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Włoszczyznę płuczemy, obieramy, wrzucamy do gotującej wody z kurczakiem / dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje/. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu pieprz do smaku. Gotujemy, wolno, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub czysty.
Gdy czujemy się źle, gdy mamy wrażenie, że zbliża się grypa lub jesteśmy przeziębieni, filiżanka gorącego rosołu, będzie lepsza i zdrowsza, niż herbata z sokiem malinowym. Jeśli jesteśmy uczuleni na któryś ze składników- odrzucamy go. Nawet bez dodatków smakowych rosół spełni swoją rolę, gdyż najważniejsze są składniki zawarte w mięsie z kury lub kurczaka.