Rosół na wielką okazję
Rosół królewski to najlepszy wybór na uroczysty świąteczny obiad. Co prawda przygotowuje się go długo, ale gwarantujemy, że cierpliwość popłaci, a efekt będzie wspaniały.
Cebulkę opalamy nad ogniem (ewentualnie rumienimy na suchej patelni).
Mięso zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, pozbywamy się "szumowin" korzystając z łyżki cedzakowej, gotujemy przynajmniej około dwóch godzin na małym ogniu.
Dodajemy opaloną cebulkę, drobno pokrojone pozostałe warzywa (łącznie z rozgniecionymi ząbkami czosnku), grzybki, przyprawy. Gotujemy całość bardzo długo (min. kolejne dwie godziny), na małym ogniu. Mniej więcej po godzinie gotowania dodajemy pęczki zieleniny.
Przecedzamy (ulubione warzywa zostawiamy, inne możemy wykorzystać np. do sałatki), dodajemy makaron, gotujemy jeszcze kilka minut, aż będzie miękki (najlepiej sprawdzi się tu makaron domowy).