Rosół w nowym wydaniu

Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy. Przedstawiamy przepisy na rosół, które pozytywnie cię zaskoczą!

Rosół z pulpetami
Rosół z pulpetamimateriały prasowe

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Ewentualnie przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym nitki oraz warzywnymi pulpecikami.

Pulpeciki warzywne

Sposób przygotowania

Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy - dobrze dociskając - formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Rosół z kaczki
Rosół z kaczkimateriały prasowe

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

Sposób przygotowania

Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem nitki.

Zmysłowe smaki: Kaczka z rozmarynemInteria.tv
Rosół z rzodkiewką
Rosół z rzodkiewkąmateriały prasowe

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Sposób przygotowania

Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę. Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę. Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle. Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować. Makaron nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Rosół z borowikami
Rosół z borowikamimateriały prasowe

Rosół staropolski z borowikami

Sposób przygotowania

Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny. Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny. Makaron nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypać natką pietruszki.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas