Rosół w nowym wydaniu
Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy. Przedstawiamy przepisy na rosół, które pozytywnie cię zaskoczą!

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami
Składniki
- 2 kg kurczaka,
- około 300 g antrykotu wołowego,
- około 4 litry wody,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1 opalona cebula
- ½ selera
- 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- 3 listki laurowe,
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Ewentualnie przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym nitki oraz warzywnymi pulpecikami.
Pulpeciki warzywne
Składniki
- 200 g włoszczyzny
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy - dobrze dociskając - formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Rosół staropolski z pieczonej kaczki
Składniki
- cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce
- 1 opalona cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 części selera
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem nitki.

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek
Składniki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kawałek pora
- cebula opalona nad ogniem
- gałązka natki pietruszki
- filet z kury
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- liść laurowy,
- spora szczypta soli
- ok. 4-5 litrów zimnej wody.
- Karmelizowane rzodkiewki: pęczek rzodkiewek, łyżka masła klarowanego, łyżka płynnego miodu,
- sól i pieprz,
- kilka listków mięty,
- makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę. Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę. Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle. Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować. Makaron nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

Rosół staropolski z borowikami
Składniki
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- kawałek pora,
- cebula opalona nad ogniem
- liść kapusty włoskiej
- gałązka natki pietruszki
- gałązka natki selera
- gałązka lubczyku
- porcja rosołowa
- filet z kury
- kawałek wołowiny
- 5-6 suszonych borowików
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren czerwonego pieprzu
- liść laurowy
- spora szczypta soli
- ok. 4-5 litrów zimnej wody
- makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny. Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny. Makaron nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypać natką pietruszki.