Rosół w nowym wydaniu
Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy. Przedstawiamy przepisy na rosół, które pozytywnie cię zaskoczą!
Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Ewentualnie przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym nitki oraz warzywnymi pulpecikami.
Pulpeciki warzywne
Sposób przygotowania
Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy - dobrze dociskając - formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.
Rosół staropolski z pieczonej kaczki
Sposób przygotowania
Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem nitki.
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek
Sposób przygotowania
Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę. Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę. Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle. Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować. Makaron nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.
Rosół staropolski z borowikami
Sposób przygotowania
Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny. Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny. Makaron nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypać natką pietruszki.