Rosołek z nitkami
Gdy twoje dziecko skończy rok, możesz poczęstować go takim oto rosołkiem.
Składniki:
- 250 g drobiu, np. udźca z indyka lub kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki makaronu nitki
- drobno posiekany koperek sól
Przygotowanie:
1. Mięso umyj pod bieżącą wodą. Włóż je do 1 l lekko osolonej wody i gotuj przez około pół godziny.
2. Następnie do wywaru dodaj obraną oraz umytą włoszczyznę i gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie.
3. Wyjmij z zupy ugotowane mięso, a wywar przecedź przez sitko.
4. Oddzielnie ugotuj makaron. Jeśli nitki są długie, przed włożeniem do garnka pokrój lub połam je na mniejsze kawałki.
5. Porcję rosołu wlej na miseczkę, dodaj do niej makaron i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość posyp koperkiem