Reklama

Reklama

Rosyjska sałatka mimoza

Sałatka mimoza to słynny przysmak kuchni rosyjskiej, obecnie funkcjonujący w wielu wariantach. Bankietowa przekąska w stylu retro podbiła też serca smakoszy w naszym kraju.

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2-3 puszki tuńczyka w zalewie
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 150 g majonezu
  • szczypiorek
  • koperek do dekoracji
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany

1. Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce.

2. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy.

3. Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy białka i żółtka, ścieramy osobno. Ścieramy ser.

4. Na dnie salaterki układamy ziemniaki, wykładamy na nie warstwę tuńczyka osączonego z zalewy, następnie cebulę i starte jabłko. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, rozprowadzamy na warstwie jabłecznej. Dokładamy warstwę białek, marchewek, majonezu oraz startego żółtego sera, na wierzchu rozprowadzamy majonez oraz dokładamy warstwę żółtek. 

5. Dekorujemy sałatkę szczypiorkiem i koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje