Rosyjska sałatka mimoza
Sałatka mimoza to słynny przysmak kuchni rosyjskiej, obecnie funkcjonujący w wielu wariantach. Bankietowa przekąska w stylu retro podbiła też serca smakoszy w naszym kraju.

Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2-3 puszki tuńczyka w zalewie
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 150 g majonezu
- szczypiorek
- koperek do dekoracji
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
1. Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce.2. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy.3. Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy białka i żółtka, ścieramy osobno. Ścieramy ser.4. Na dnie salaterki układamy ziemniaki, wykładamy na nie warstwę tuńczyka osączonego z zalewy, następnie cebulę i starte jabłko. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, rozprowadzamy na warstwie jabłecznej. Dokładamy warstwę białek, marchewek, majonezu oraz startego żółtego sera, na wierzchu rozprowadzamy majonez oraz dokładamy warstwę żółtek. 5. Dekorujemy sałatkę szczypiorkiem i koperkiem.