Rozgrzewające zupy idealne na jesienne chłody
Pyszna, domowa zupa, to obok kubka gorącej herbaty, jeden z najlepszych sposobów na rozgrzanie organizmu. Nie więcej niż 30 minut w zupełności wystarczy, aby w naszej kuchni przygotować pyszny i pożywny wywar. Zobaczcie, jak w prosty sposób przyrządzić wyjątkowe zupy prosto z Ameryki czy Tajladnii.

Zupa tajska z awokado
Składniki
- Pierś z kurczaka
- Łyżka masła
- Awokado
- Papryka czerwona
- ½ litra bulionu mięsnego
- Cebula
- Kukurydza z puszki np. marki Sandra
- Tortilla pszenna np. marki Sandra
- Kolendra
- Papryczka chili
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w większą kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i kukurydzę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone awokado. Podajemy z dużą ilością kolendry i pokrojoną w trójkąty tortillą.

Clam chowder z Luizjany
Składniki
- 0,5 kg małży białych (można również użyć sercówek lub brzytw)
- Kilka sztuk krewetek tygrysich
- Papryka czerwona
- Puszka kukurydzy np. marki Sandra
- 2 małe szalotki
- 50 g boczku wędzonego
- Kilka łyżek śmietanki kremówki
- Kilka ziemniaków
- Łyżka masła
- Papryczka chilli
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Małże myjemy i płuczemy w osolonej wodzie. Te, które otworzyły się w trakcie tego procesu wyrzucamy. Umyte małże wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu samych małży. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do momentu, aż małże się otworzą. Boczek kroimy w plastry i podsmażamy na maśle z posiekaną szalotką, pokrojoną w paski papryką i kukurydzą. Dodajemy odcedzony wywar, który powstał w trakcie gotowania małż. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z papryczką chilli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy śmietankę i małże (w muszlach).

Zupa fasolowa
Składniki
- Puszka fasoli białej Cannellini np. marki Sandra
- 250 g wędzonego boczku
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ litra bulionu wołowego
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Majeranek
- 2 duże ziemniaki
Sposób przygotowania
Boczek podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy i majeranek.