Reklama

Reklama

Rozgrzewające zupy idealne na jesienne chłody

Pyszna, domowa zupa, to obok kubka gorącej herbaty, jeden z najlepszych sposobów na rozgrzanie organizmu. Nie więcej niż 30 minut w zupełności wystarczy, aby w naszej kuchni przygotować pyszny i pożywny wywar. Zobaczcie, jak w prosty sposób przyrządzić wyjątkowe zupy prosto z Ameryki czy Tajladnii.

Zupa tajska z awokado

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Łyżka masła
  • Awokado
  • Papryka czerwona
  • ½ litra bulionu mięsnego
  • Cebula
  • Kukurydza z puszki np. marki Sandra
  • Tortilla pszenna np. marki Sandra
  • Kolendra
  • Papryczka chili

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w większą kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i kukurydzę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone awokado. Podajemy z dużą ilością kolendry i pokrojoną w trójkąty tortillą.


Clam chowder z Luizjany

Składniki

  • 0,5 kg małży białych (można również użyć sercówek lub brzytw)
  • Kilka sztuk krewetek tygrysich
  • Papryka czerwona
  • Puszka kukurydzy np. marki Sandra
  • 2 małe szalotki
  • 50 g boczku wędzonego
  • Kilka łyżek śmietanki kremówki
  • Kilka ziemniaków
  • Łyżka masła
  • Papryczka chilli
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Małże myjemy i płuczemy w osolonej wodzie. Te, które otworzyły się w trakcie tego procesu wyrzucamy. Umyte małże wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu samych małży. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do momentu, aż małże się otworzą. Boczek kroimy w plastry i podsmażamy na maśle z posiekaną szalotką, pokrojoną w paski papryką i kukurydzą. Dodajemy odcedzony wywar, który powstał w trakcie gotowania małż. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z papryczką chilli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy śmietankę i małże (w muszlach).

Reklama


Zupa fasolowa

Składniki

  • Puszka fasoli białej Cannellini np. marki Sandra
  • 250 g wędzonego boczku
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ litra bulionu wołowego
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • 2 duże ziemniaki

Sposób przygotowania

Boczek podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy i majeranek. 




INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje