Reklama

Reklama

Różowe naleśniki po bretońsku

Przepis na różowe naleśniki po bretońsku, doskonale sprawdzi się na wakacyjne weekendowe śniadanie, lunchową przekąskę w upalne dni czy oryginalną kolację.

Składniki

  • 1 szklanka białej mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody lekko gazowanej
  • 1/2 szklanki soku z buraka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Składniki - dodatkowo

  • 1 opakowanie sera w plastrach np. Hochland Tylżycki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plastry dobrej jakości wędliny
  • garść szczypiorku

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i sól, wlewamy mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy masłem, wylewamy po chochli ciasta, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron. Co trzeci naleśnik smarujemy lekko patelnię masłem.

Reklama

Na nieprzywierającej patelni przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.  Na naleśniku układamy po plasterku sera i szynki, układamy jajko, zakładamy każdy z czterech boków i posypujemy szczypiorkiem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje