Ruloniki bakłażanowe
Smaczna przekąska.

Składniki
- 2 bakłażany
- 20 dag liści świeżej bazylii (jedna doniczka)
- ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 2 dag parmezanu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- olej
- 10 dag sera halloumi
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Bakłażany umyj, osusz i pokrój w cienkie, długie plastry. Posól i odstaw na 30 minut. Świeże liście bazylii wymieszaj z czosnkiem, oliwą i startym na tarce parmezanem. Przypraw solą i pieprzem. 2. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Dodaj do całości i zmiksuj na gładkie pesto. Na patelni rozgrzej olej i zrumień plastry bakłażana. 3. Lekko je ostudź i posmaruj pesto. Ser halloumi pokrój w paski i układaj na bakłażanach. Całość zwiń i zepnij wykałaczkami. Jeśli chcesz, by ser się trochę rozpuścił, podpiecz roladki 15 minut w temp. 180 st. C. Zamiast sera możesz także dodać do nich plasterki upieczonej ryby lub szynki.