Reklama

Reklama

Ruloniki bakłażanowe

Smaczna przekąska.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 20 dag liści świeżej bazylii (jedna doniczka)
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 dag parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • olej
  • 10 dag sera halloumi
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj, osusz i pokrój w cienkie, długie plastry. Posól i odstaw na 30 minut. Świeże liście bazylii wymieszaj z czosnkiem, oliwą i startym na tarce parmezanem. Przypraw solą i pieprzem. 

2. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Dodaj do całości i zmiksuj na gładkie pesto. Na patelni rozgrzej olej i zrumień plastry bakłażana. 

3. Lekko je ostudź i posmaruj pesto. Ser halloumi pokrój w paski i układaj na bakłażanach. Całość zwiń i zepnij wykałaczkami. Jeśli chcesz, by ser się trochę rozpuścił, podpiecz roladki 15 minut w temp. 180 st. C. Zamiast sera możesz także dodać do nich plasterki upieczonej ryby lub szynki. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje