Reklama

Reklama

Rumiane żeberka w sosie barbecue

To rumiane żeberka, chrupiące skrzydełka i krwisty burger, czyli prawdziwa uczta dla mięsożerców. Pysznie i prosto!

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • Marynata:
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 5 goździków
  • sól (ok. 1 łyżeczki) i pieprz
  • 1 garść listków tymianku
  • 1 garść igiełek rozmarynu
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 główki czosnku
  • 4 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 6 łyżek octu
  • balsamicznego
  • 150 ml ketchupu
  • 8 łyżek oliwy
  • 10 listków laurowych

Sposób przygotowania

Przygotuj marynatę: goździki i listki laurowe (suszone) utłucz w moździerzu, posiekaj listki tymianku, rozmarynu i ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i dodaj pozostałe składniki marynaty. Natrzyj nią starannie żeberka ze wszystkich stron. Przykryj je folią aluminiową i odstaw (np. na noc) do lodówki. Upiecz je na dobrze rozpalonym grillu, smarując pod koniec jeszcze raz marynatą.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy