Rumiane żeberka w sosie barbecue
To rumiane żeberka, chrupiące skrzydełka i krwisty burger, czyli prawdziwa uczta dla mięsożerców. Pysznie i prosto!

Składniki
- 1 kg żeberek
- Marynata:
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
- 5 goździków
- sól (ok. 1 łyżeczki) i pieprz
- 1 garść listków tymianku
- 1 garść igiełek rozmarynu
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 główki czosnku
- 4 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 6 łyżek octu
- balsamicznego
- 150 ml ketchupu
- 8 łyżek oliwy
- 10 listków laurowych
Sposób przygotowania
Przygotuj marynatę: goździki i listki laurowe (suszone) utłucz w moździerzu, posiekaj listki tymianku, rozmarynu i ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i dodaj pozostałe składniki marynaty. Natrzyj nią starannie żeberka ze wszystkich stron. Przykryj je folią aluminiową i odstaw (np. na noc) do lodówki. Upiecz je na dobrze rozpalonym grillu, smarując pod koniec jeszcze raz marynatą.