Rurki z kurczakiem i papryką
Danie dla miłośników dań makaronowych

Składniki
- 20 dag makaronu rurki
- 20 dag zielonego groszku
- 2 czerwone papryki
- 40 dag fileta z kurczaka
- 30 dag twarogu
- przyprawy i dodatki
- 2 jajka, 2 ząbki czosnku,
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj i gotuj 3 minuty krócej niż podano w przepisie na opakowaniu. Ugotowany na półtwardo makaron odcedź i dobrze osącz na sitku. 2. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso usmaż na oleju. Pod koniec oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Papryki rozetnij, oczyść. Strąki umyj, pokrój w cienkie paseczki. 3. Twarożek utrzyj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotowane wcześniej mięso i warzywa połącz z makaronem. Przypraw do smaku. Dołóż masę twarogową, przemieszaj. Przełóż do żaroodpornej formy. 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 30 minut. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek drobno posiekaj. Posyp wierzch gotowej zapiekanki.