Reklama

Rustykalna tarta ze śliwkami

Smaczna i aromatyczna.

Składniki

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • jedno roztrzepane jajko do posmarowania brzegów
  • kilka łyżeczek cukru grubo rafinowanego do ozdobienia
  • Śliwki: 600 g śliwek węgierek, 2–3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta (poza jajkiem i grubym cukrem) zagnieć na jednolitą masę i włóż na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przesmaż umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki wraz z cukrem - rób to na małym ogniu i niezbyt długo, wystarczy, że puszczą odrobinę soku. Chodzi o to, by się nie rozpadły. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm i nałóż na nie śliwki (możesz posypać je mąką - wchłonie nadmiar soku). Pamiętaj, by zostawić około 5-centymetrowy pasek wolnego ciata do zawinięcia. Zawiń brzegi do środka, nie musi być idealnie równo, zasmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp grubym cukrem. Piecz tartę ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni C.

Reklama

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy