Rustykalny placek z pesto
Smaczny i pożywny posiłek

Składniki
- 1 op. kruchego ciasta do pikantnych tart
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag miąższu z dyni
- 5 dag suszonych pomidorów
- 2 dymki
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag łuskanych pistacji
- 10 dag sera typu parmezan
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki
- 1 małe opakowanie rukoli
- 2 gałązki rozmarynu
- 15 dag sera owczego
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Rukolę i natkę opłucz, osusz. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Czosnek obierz. Do blendera włóż 2/3 rukoli, natkę, czosnek, 3/4 pistacji i drobno starty ser. Wlej 100 ml oliwy, dodaj pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite, gęste pesto. 2. Dymki oczyść, posiekaj. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Pomidory suszone osącz z zalewy, pokrój drobno. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i poprzekrawaj na połówki. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Podobnie rozdrobnij umyte i oczyszczone obie papryki. 3. Do dużej miski włóż: cukinię, dynię, 2/3 dymek, obie papryki, pomidory suszone i koktajlowe. Dodaj 1 łyżkę oliwy, posiekane igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Ciasto rozwiń, placek ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Posmaruj je pesto, pozostawiając wolne brzegi (ok. 5 cm). Na pesto wyłóż mieszankę warzywną. Posyp pokruszonym serem owczym. Brzegi ciasta zawiń na farsz. Wszystko skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Blachę wsuń do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 min. Posyp dymką, rukolą i posiekanymi pistacjami.