Rustykalny placek z pesto
Smaczny i pożywny posiłek
Sposób przygotowania
1. Rukolę i natkę opłucz, osusz. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Czosnek obierz. Do blendera włóż 2/3 rukoli, natkę, czosnek, 3/4 pistacji i drobno starty ser. Wlej 100 ml oliwy, dodaj pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite, gęste pesto.
2. Dymki oczyść, posiekaj. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Pomidory suszone osącz z zalewy, pokrój drobno. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i poprzekrawaj na połówki. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Podobnie rozdrobnij umyte i oczyszczone obie papryki.
3. Do dużej miski włóż: cukinię, dynię, 2/3 dymek, obie papryki, pomidory suszone i koktajlowe. Dodaj 1 łyżkę oliwy, posiekane igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto rozwiń, placek ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Posmaruj je pesto, pozostawiając wolne brzegi (ok. 5 cm). Na pesto wyłóż mieszankę warzywną. Posyp pokruszonym serem owczym. Brzegi ciasta zawiń na farsz. Wszystko skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Blachę wsuń do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 min. Posyp dymką, rukolą i posiekanymi pistacjami.