Ryba na zielonym posłaniu
Szpinak jakiego jeszcze nie jadłaś.
Składniki:
- 80 dag filetu z łososia (ew. innej morskiej ryby)
- 1 kg szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag serka ricotta
- 2-3 połówki suszonych pomidorów
- oliwa i masło klarowane do smażenia
Na piure kalafiorowe:
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 150 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Filety opłucz, osusz, pokrój na porcje. Rybę posyp solą, pieprzem oraz papryką. Wstaw na godzinę do lodówki. Kalafior oczyść, ziemniaki obierz. Warzywa opłucz, ugotuj w posolonej wodzie.
2. Szpinak opłucz, osusz. Smaż 3 minuty na oliwie z klarowanym masłem. Dołóż serek, posiekane pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Duś kolejne 3 minuty. Rybę usmaż na maśle.
3. Kalafior i ziemniaki odcedź, utrzyj z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką. Rybę serwuj na szpinaku z dodatkiem piure. Przed podaniem udekoruj, np. śmietaną ze szczyptą curry i cieniutkimi paseczkami skórki cytrynowej.