Ryba po grecku z morelami
Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
- 100 g suszonych moreli np. Bakalland namoczonych w wodzie
- 3 papryki konserwowe
- 1 szklanka wody
- 1 kostka bulionu rybnego
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia ryby
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min.
2. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.