Reklama

Reklama

Ryba po grecku z morelami

Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
  • 100 g suszonych moreli np. Bakalland namoczonych w wodzie
  • 3 papryki konserwowe
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka bulionu rybnego
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min.

Reklama

2. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje