Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami

Eleganckie i zdrowe danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pieprzu Tellicherry
  • 1 cytryna
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka soli morskiej  w płatkach
  • 70 g masła
  • 600-750 g dorsza atlantyckiego
  • 750 g pora
  • 300 g marchewki
  • 200 g pomidorów
  • 350 ml bulionu
  • Sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Pieprz grubo zmielić. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pieprz wymieszać z cebulą, czosnkiem, natką, papryką, solą morską.

30 g masła roztopić i ostudzić. Filet pokroić na 4 równe kawałki i obtoczyć najpierw w płynnym maśle, a następnie w mieszance ziół. Odstawić w chłodne miejsce.

Pory i marchewki pokroić w krążki, pomidory w kostkę.

25 g masła roztopić, dodać pomidory i smażyć 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Wlać 100 ml bulionu, zagotować, przelać do miski.

15 g masła roztopić, dodać marchewkę i pory. Doprawić solą i pieprzem.  Wlać 250 ml bulionu. Dusić 10 minut pod przykryciem.

Olej rozgrzać na patelni. Smażyć rybę 5-6 minut, obracając. Zdjąć z ognia. Rybę skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na 2 minuty, aby "odpoczęła". Pomidory dodać do pozostałych warzyw. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas