Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami
Eleganckie i zdrowe danie.
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pieprzu Tellicherry
- 1 cytryna
- Pół pęczka natki pietruszki
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka soli morskiej w płatkach
- 70 g masła
- 600-750 g dorsza atlantyckiego
- 750 g pora
- 300 g marchewki
- 200 g pomidorów
- 350 ml bulionu
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Pieprz grubo zmielić. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pieprz wymieszać z cebulą, czosnkiem, natką, papryką, solą morską.
30 g masła roztopić i ostudzić. Filet pokroić na 4 równe kawałki i obtoczyć najpierw w płynnym maśle, a następnie w mieszance ziół. Odstawić w chłodne miejsce.
Pory i marchewki pokroić w krążki, pomidory w kostkę.
25 g masła roztopić, dodać pomidory i smażyć 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Wlać 100 ml bulionu, zagotować, przelać do miski.
15 g masła roztopić, dodać marchewkę i pory. Doprawić solą i pieprzem. Wlać 250 ml bulionu. Dusić 10 minut pod przykryciem.
Olej rozgrzać na patelni. Smażyć rybę 5-6 minut, obracając. Zdjąć z ognia. Rybę skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na 2 minuty, aby "odpoczęła". Pomidory dodać do pozostałych warzyw. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami.