Składniki: - 1 kg ryb - okoń, płotka, - mały seler, - 1 pietruszka, - 2 marchewki, - 120 ml octu winnego, - 2 cebule, - 5 ziaren pieprzu, - 3 ziarna ziela angielskiego, - 1 listek laurowy, - 2 cytryny, - 10 dag rodzynek, - 1 łyżka cukru, - 2 łyżki masła, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, - kilka listków natki Przygotowanie: Ryby sprawić, podzielić na porcje, jeśli są małe to w całości. Z warzyw, przypraw i resztek ryby (głowy, płetwy) ugotować wywar. Przecedzić go, marchewkę zostawić. Do wywaru dodać ocet, rodzynki i pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Zagotować, a następnie włożyć rybę. Gotować ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć rybę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać cukier i połączyć z sosem, wymieszać, gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać ponownie rybę. Potrawę podawać z ziemniakami, udekorowaną marchewką, cytryną i natką pietruszki. Czas przygotowania ok. 3 godzin Przepis na 5 porcji