Reklama

Reklama

Ryba z piekarnika

Idealna na obiad lub danie świąteczne.

Składniki

  • 1 wypatroszony dorsz w całości (bez głowy)
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • plasterki cytryny
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • 1 świeża papryka

Sposób przygotowania

Rybę umyć i osuszyć, naciąć w kilku miejscach lub odkroić całkiem kawałki. Rybę natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. W nacięcia powkładać przekrojone na pół plasterki cytryny, a do środka włożyć odrobiną masła wymieszanego z rozdrobnionym czosnkiem, posypać ziołami. Paprykę umyć, pokroić w kawałki i delikatnie skropić oliwą. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z papryką. Na jej wierzchu rozetrzeć pozostałe masło. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez przykrycia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje